Policajci ubili supruga

13. Januara 2016.00:00
Svjedokinja Državnog tužilaštva potvrdila da je čula da su njenog supruga ubili policajci iz policijske stanice u Čapljini.

This post is also available in: English

Svjedokinja Damira Veledar je kazala da je supruga Edina posljednji put vidjela 10. ili 11. jula 1993. godine u štali sela u Krčevinama (općina Čapljina), dok se desetak dana skrivao sa još dvije osobe.

Veledar saznaje da joj je muž ubijen u Blagaju 5. augusta 1993. godine. Na upit da li je saznala ko ga je ubio, odgovorila je kako je čula da su to uradili policajci iz policijske stanice u Čapljini.

Na upit Odbrane, svjedokinja je pojasnila da je to prvi put čula od Aladina, muškarca koji se krio sa njenim suprugom.

Za zločine počinjene nad civilima u Čapljini optuženi su Nikola Zovko kao komandir Policijske stanice Čapljina, Krndelj pomoćnik komandira, Rajič komandir voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, a Čutura aktivni policajac.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od 19. do 28. jula 1993. godine počinili ubistva, te nečovječno postupali, mučili i nanosili povrede civilima bošnjačke nacionalnosti.

Veledar je kazala kako joj nije poznato da li joj je suprug bio angažovan u Armiji BiH (ABiH).

Suzana Tomanović, braniteljica optuženog Krndelja, svjedokinji je pokazala materijalne dokaze u kojima stoji da je njen suprug bio u ABiH, angažovan kao borac. Nakon toga je ona potvrdila da jeste bio u ABiH.

Uložili su i dokaze da se majci ubijenog Edina, kao i supruzi, priznaje pravo na invalidninu kao članovima porodice. Svjedokinja je potvrdila da je na tim dokumentima njen potpis.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English