Članak

Izricanje presude Begoviću 9. decembra

26. Novembra 2015.00:00
Nakon što je Odbrana Gligora Begovića u završnoj riječi zatražila donošenje oslobađajuće presude za zločine počinjene u Bijeljini, Državni sud je zakazao izricanje presude za srijedu, 9. decembar.

This post is also available in: English

Begovićev advokat Aleksandar Majkalović je rekao da bi Sud BiH trebao Begovića osloboditi krivice za učešće u zločinima u sabirnom centru Batković (općina Bijeljina).
Majkalović je dodao da ukoliko Begović ipak bude proglašen krivim, trebala bi mu biti izrečena niža kazna jer je 1992., kada je bio stražar u Batkoviću, imao samo 19 godina.
“Moj branjenik je izjavio da jeste udarao određene zatvorenike… Međutim, u vrijeme histerije rata, male osobe poput njega su se dokazivale”, kazao je Majkalović i dodao da Begović nije jedini stražar koji je kriv za patnje zarobljenika.
Begovićev advokat je rekao da njegov klijent “najoštrije odbija” optužbe za seksualno zlostavljanje, kao i da je u Batkoviću bilo ubistava.
Tužilaštvo BiH tereti Begovića da je učestvovao u premlaćivanju i seksualnom zlostavljanju civila i ratnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. u zatočeničkom centru Batković.
Majkalović je rekao da je Begovića Državno tužilaštvo optužilo kao saizvršioca, ali da se u optužnici ne navode imena većine ostalih učesnika zločina, što je spriječilo Odbranu da ih nađe i pozove kao svjedoke.
On je naglasio da Državno tužilaštvo nije dokazalo status oštećenih, odnosno ko je bio civil, a ko vojnik.
Govoreći o svjedocima Tužilaštva BiH, Majkalović je rekao da su njihovi iskazi “neuvjerljivi”.
Prema riječima Majkalovića, uzajamnim razgovorima o dešavanjima u Batkoviću i medijskim izvještavanjem o suđenju došlo je do “kontaminacije svjedočenja”, zbog čega je zatražio od Sudskog vijeća da ne prihvati iskaze određenih svjedoka Tužilaštva BiH.
Majkalović je istakao i da je Odbrana saslušala suprugu i brata optuženog, koji su naveli da Begović nije nasilna osoba, te da je u dobrim odnosima sa povratnicima Bošnjacima.
Osvrćući se na završnu riječ Odbrane, tužilac Miroslav Janjić naveo je da Tužilaštvo nije moglo odrediti status svih oštećenih, ali je dokazano da su svi zatvoreni u Batkoviću.
Tužilaštvo BiH je prethodno u završnoj riječi zatražilo da Begović bude proglašen krivim.

Albina Sorguč


This post is also available in: English