Članak

Milisavljević i ostali: Svjedočenje bez javnosti

19. Decembra 2012.00:00
Suđenje Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločine počinjene u Višegradu nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH, čije svjedočenje se, odlukom Suda BiH, ne smije objavljivati.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok M-7 dao je iskaz u korist Državnog tužilaštva uz mjere zaštite lika i identiteta, te je zatražio da njegov iskaz ne bude objavljen u medijima.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, prihvatila je ovaj prijedlog istaknuvši da svjedok ima “subjektivni osjećaj da bi mogao imati probleme u zajednici u kojoj živi”.

Tužilaštvo BiH tereti Milisavljevića i Pantelića za učešće u ubistvu više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik. Njima dvojici, kao i Ljubomiru Tasiću, na teret je stavljeno i učešće u prisilnom preseljenju više od 500 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Predrag Milisavljević zvani Dragan i Miloš Pantelić zvani Panta su ove zločine, kako se navodi u optužnici, počinili u periodu od aprila do juna 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Ljubomir Tasić zvani Ljupko kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje trojici optuženih počelo je koncem novembra ove godine, a sva trojica se nalaze u pritvoru.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, suđenje će biti nastavljeno 25. decembra ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English