Članak

Zelenika i ostali: Logor koji se ne zaboravlja

24. Oktobra 2012.00:00
Na suđenju petero bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je tučen i zlostavljan u Vojnoj ambulanti u Mostaru i logoru Dretelj 1992. godine.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok C je kazao da je 6. augusta 1992. odveden u logor HOS-a koji se nalazio u zgradi Vojne ambulante u Mostaru. Upravnik tog logora, prema kazivanju svjedoka, bio je Ivan Zelenika.  

“Prilikom ulaska u zgradu, Zelenika mi je skinuo veru i sat s ruke. Ujutro, tokom doručka, Zelenika je uzeo šolju vrelog čaja i sipao po meni. Psovao mi je, nazivao me četnikom i jedno dva puta me udario palicom”, rekao je svjedok C.

Svjedok C je ispričao da je nakon dana provedenog u Vojnoj ambulanti odveden u “HOS-ov logor Dretelj”, gdje je zadržan oko deset dana.  

Zelenika je optužen, zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, za zločine nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti počinjene 1992. godine u Dretelju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić bivši zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Zaštićeni svjedok C je rekao da su zatočenici u Dretelju svakodnevno tučeni.

“Meni su slomili sedam ili osam rebara i danas imam posjedice od toga. Izbijeno mi je više zuba. Bilo je pokušaja oralnog seksa sa muškarcima, pa i sa mnom, ali sam uspio da se izmaknem”, kazao je svjedok.

Svjedok je rekao i da je Dretelj bio “logor koji se, nažalost, nikada ne može zaboraviti”. U tom objektu su, kako je kazao, bile zatvorene i žene, od kojih su neke seksualno zlostavljane.

“Upravnik logora je bio Srećko Herceg, a u logor je dolazio Ivan Medić, Edib Buljubašić i drugi. Ivan Zelenika je tu dovodio ljude iz Mostara”, naveo je svjedok.

Odgovarajući na unakrsna pitanja o tome kako je saznao za dolazak optuženog Zelenike u Dretelj, svjedok je kazao da je to čuo od drugih. On je dodao i kako je za Hercega i Buljubašića čuo da su bili u Dretelju, ali da ih sada ne može prepoznati.

Svjedok je naglasio da je u Dretelju bilo i žena stražara, među kojima je bila Marina Grubišić, koja je “nosila pušku i pendrek”. Odgovarajući na pitanje Odbrane optužene Grubišić-Fejzić da li ga je optužena zlostavljala, kazao je da je tu “bilo par udaraca štiklom cipela”.

Suđenje će biti nastavljeno 6. novembra, saslušanjem još jednog svjedoka Tužilaštva BiH.

S.U.

This post is also available in: English