Članak

Ekshumacija žrtava na području Vlasenice i Maglaja

17. Oktobra 2011.00:00
Službenici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, zajedno sa Državnim tužilaštvom, izvršili su ekshumacije na područjima Vlasenice i Maglaja, gdje su pronađeni posmrtni ostaci ubijenih osoba tokom proteklog rata u BiH.

This post is also available in: English

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, na lokaciji Debelo Brdo u mjestu Ogradice – Vis (opština Vlasenica), prilikom ekshumacije su pronađene kosti ljudskog porijekla, za koje još uvijek nema dovoljno saznanja kome pripadaju.

Takođe, na lokaciji Rakovac, na mjesnom groblju Iličić kod Maglaja, prilikom ekshumacije pronađeni su ostaci jednog nekompletnog ljudskog skeleta, za kojeg nema saznanja kojoj osobi bi mogli pripadati.

Kako je saopšteno iz Državnog tužilaštva, skelet pronađen na području Maglaja biće prebačen u zajedničku grobnicu za čuvanje posmrtnih ostataka u Odžaku, gdje će se uraditi DNK nalaz, dok će posmrtni ostaci pronađeni u opštini Vlasenica biti upućeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje obdukcije, forenzičke obrade i identifikacije.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će se ekshumacija na području opštine Vlasenica nastaviti i narednih dana jer se radi o nepristupačnom terenu, odnosno provaliji dubine oko 250 metara.

Ekshumacijama su rukovodili istražitelji Državnog tužilaštva, zajedno sa službenicima INO-a BiH, predstavnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Tužilaštvo BiH je u prošlonedjeljnom saopštenju za javnost navelo da do početka oktobra 2011. godine ovoj instituciji nije isplaćena niti jedna konvertibilna marka za izvršene ekshumacije, dok dinamika procesa traženja nestalih, kako je saopšteno, direktno zavisi od raspoloživosti finansijskih sredstava.

D.E.

This post is also available in: English