Članak

ICTY/MKSJ: Hartmann odbila da se izjasni

14. Novembra 2008.16:08
Florence Hartmann se opet nije željela izjasniti, te je Sud konstatovao da je negirala krivicu.

This post is also available in: English

U drugom pojavljivanju pred Vijećem Tribunala u Haagu, Florence Hartmann, bivša glasnogovornica tamošnjeg Tužilaštva, odbila je da se izjasni o krivici, te je Sud konstatovao da se “optužena izjasnila da nije kriva po objema tačkama optužnice”.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) je u augustu 2008. optužio Florence Hartmann da je u svojoj knjizi Mir i kazna, objavljenoj 2007., te potom i tekstu “Skriveni ključni dokumenti o genocidu” iz 2008. godine, objelodanila povjerljive podatke u vezi sa odlukama Žalbenog vijeća u slučaju protiv Slobodana Miloševića.

Hartmann je optužena za nepoštivanje Suda.

Na prvom pojavljivanju u Sudu, 27. oktobra, Hartmann je odbila da se izjasni okrivici. William Bourdon, njen pravni zastupnik, objasnio da jedan od razloga za to jeste činjenica da nije siguran da li će je moći zastupati, budući da nije obavljena istraga o njenom imovinskom stanju.

Sudija Carmel Agius obavijestio je sve strane da je donio rješenje da je optužena “slabog imovinskog stanja”, te je određeno da će je Bourdon zastupati.

Na ovom ročištu raspravljalo se i o terminu početka suđenja Florence Hartmann. Iako nije precizirano kada bi suđenje moglo početi, kao mogući termin naveden je januar 2009. godine.

Obje strane u postupku su najavile da će im za dokazni postupak – iskaze svjedoka i materijalne dokaze – biti potreban dan, ili dan i po.

This post is also available in: English