Članak

Kličković i ostali: Odgovornost nadređenih

19. Augusta 2008.00:00
Bivši pripadnici Vojne policije govorili o događajima u Bosanskoj Krupi 1992. godine.

This post is also available in: English

Dvojica bivših pripadnika Vojne policije iz Bosanske Krupe govorila su o učešću policije u obezbjeđivanju i zlostavljanju zatočenih Bošnjaka tokom 1992. godine.

“Muslimani su u školi držani u fiskulturnoj sali, a oni Srbi koji su kao pripadnici vojnih formacija počinili neke prekršaje – u jednoj od prostorija u školi u Krupi. Škola je bila prvo predviđena za muslimane, i Vojna policija ih je obezbjeđivala”, kazao je zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH pod šifrom A5.

Za zločine počinjene nad Bošnjacima sa područja Bosanske Krupe tokom 1991. i 1992. godine  Tužilaštvo BiH tereti Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljaču. Tužilaštvo ih, između ostalog, tereti i za prisilno zatvaranje, ubistva i zlostavljanja Bošnjaka zatočenih u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Krupi.

“Iz te škole u Krupi muslimane su uglavnom pripadnici Vojne policije izvodili u čišćenje grada”, kazao je A5, koji se Vojnoj policiji pridružio u maju 1992. godine.

Ovaj svjedok je istakao da su, “po naredbi starješina”, pripadnici Vojne policije premlaćivali zatvorenike u Jasenici, te da je jednom prilikom vidio “rasparana leđa i ruke” grupe zatvorenika koji su okrutno zlostavljani.

“Naredbe za premlaćivanje zatvorenika izdavali su Mile Drljača i Dragan Popović. U Vojnoj policiji djelovali su i Željko Smoljanac, za kojeg sam čuo da je silovao jednu muslimanku, te Zoran Narančić, koji je zlostavljao zatvorenike”, kazao je A5.

U optužnici protiv Kličkovića i ostalih pojavljuju se imena Mileta Drljače, Željka Smoljanca i Zdravka Narančića kao saučesnika u zločinima počinjenim na području Bosanske Krupe.

Nikica Egeljić, drugi svjedok Tužilaštva, tvrdi da je bio pripadnik Vojne policije “oko 20 dana”, te da je tokom obavljanja dežurstava na punktovima blizu Jasenice viđao Mladena Drljaču.

“Drljaču sam viđao blizu zgrade muzeja u Jasenici jer je tada na tom području bilo dosta predstavnika vlasti. Čuo sam da je Drljača obavljao neka saslušanja muslimana”, istakao je Egeljić i dodao da je u prostorijama muzeja viđao “metalne predmete” za koje je čuo da su pronađeni u muslimanskim kućama.

Drljača se tereti da je tokom 1992. godine bio predsjedavajući sudija takozvanog Privremenog vojnog suda u Jasenici, koji je, kako su istakli svjedoci Tužilaštva, bio smješten u prostorijama nekadašnjeg muzeja. Prema iskazima do sada saslušanih svjedoka, u prostoriji gdje su vršena ispitivanja stajali su i različiti predmeti za koje je Privremeni sud tvrdio da služe za borbe.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 26. august 2008. godine.

This post is also available in: English