Članak

Begić: Pisma braniteljici i tužiteljici

10. Decembra 2018.14:12
Na suđenju za primanje mita, svjedok Odbrane je izjavio da su mu u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu obećavane pogodnosti ako bude svjedočio protiv optuženog Idriza Begića.

Svjedok, koji izdržava zatvorsku kaznu i čije ime se ne smije objavljivati, kazao je pred Opštinskim sudom u Sarajevu da je u julu ove godine doveden u sarajevsko Tužilaštvo i da je pitan o Begiću.

Kako je naveo, odgovorio je da ga poznaje od djetinjstva iz komšiluka i da nema šta reći, ali da mu je tužiteljica kazala da će ići u pritvor i biti saučesnik ako ne bude svjedočio. Prema svjedoku, tužiteljica mu je takođe obećala pogodnosti ako bude svjedočio.

Odbrana je pozvala ovog svjedoka nakon pisma koje je u julu uputio braniteljici Sabini Hota-Ćatović. Prema Odbrani, navodi ovog svjedoka pokazuju nezakonito postupanje Tužilaštva u ovom postupku jer saslušava svjedoke nakon podizanja optužnice.

Međutim, tužiteljica Nevena Aličehajić je istakla da svjedok nije saslušavan u vezi sa ovim predmetom, već drugim krivičnim postupkom.

Odgovarajući na njena pitanja, svjedok je rekao da su tokom saslušanja u Tužilaštu, osim nje, bili prisutni sudski policajci i zapisničar.

Potvrdio je da je, prije pisma braniteljici, poslao pismo i tužiteljici Aličehajić. Ona je navela da to pismo neće ulagati u spis radi interesa druge istrage.

Svjedok je kazao da je Begić uvijek bio čovjek prema njemu i da mu je kada je, dok je još bio maloljetan, vođen postupak protiv njega, govorio da to ne radi. Novac mu, kako je naveo, nije nikad tražio, a da on svakako nema finansijskih sredstava ni za sebe.

Idrizu Begiću se na teret stavlja da je, kao tužilac u Bihaću, u periodu od oktobra do decembra 2016. godine od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura.

Suđenje se nastavlja 7. januara.

 

Marija Taušan