Vijest

Duže od pola godine nije zakazano suđenje Tendžeriću, koji se slikao s tri prsta kod grobnice “Lanište 1”

22. Oktobra 2024.11:31
Općinski sud u Sanskom Mostu sedam mjeseci od potvrđivanja optužnice nije zakazao početak suđenja Dragi Tendžeriću, koji se tereti za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Detektor je ranije pisao kako se optuženi, podižući tri prsta i pokazujući likove četničkih vođa, fotografisao pokraj table na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa, u kojoj su pronađeni ostaci žrtava iz Biljana, čime je uznemirio njihove porodice.
Posmrtni ostaci 188 Biljančana pronađeni u masovnoj grobnici “Lanište 1”. Foto: BIRN BiH

Optužnica protiv Tendžerića, kako je Detektor ranije objavio, potvrđena je 29. marta ove godine. Iz Općinskog suda u Sanskom Mostu su naveli kako se 16. maja ove godine izjasnio da nije kriv.

“Još nije određen termin, odnosno nije zakazano suđenje. Sve je do postupajućeg sudije koji zavisno od opterećenosti predmetima, odnosno plana rješavanja predmeta, vrši organizaciju rada te zakazuje suđenja”, navodi se u odgovoru Općinskog suda u Sanskom Mostu na upit Detektora zašto još nije počelo suđenje.

Rajif Hodžić, sekretar Mjesne zajednice Biljani, kaže kako porodice stradalih nisu kontaktirane tokom istrage od policijskih i pravosudnih institucija, niti su ih zvali nakon toga. Podsjeća kako su Tendžerića prijavili Policijskoj stanici u Ključu ubrzo nakon incidenta i da se od tada ništa nije desilo.

“Osjećamo se stvarno poniženo. Sve više gubimo nadu da će minimalna pravda biti zadovoljena i što se tiče zločina u Biljanima i ovih provokacija… Sumnjamo da će Tendžerić biti procesuiran ikada. Da je bilo ikakve volje, ima skoro dvije godine od tog događaja, moglo se to uraditi. Neshvatljivo je koliko ti procesi traju”, ističe Hodžić.

Detektor je ranije pisao kako su porodice žrtava, razočarane nedostatkom pravde, dodatno bile uznemirene fotografijama Tendžerića snimljenim na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa, na kojima je on tom prilikom pokazao i svoje tetovaže s likovima četničkog vođe Draže Mihailovića i vojvode Momčila Đujića.

U optužnici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako je Tendžerić 21. januara prošle godine zaustavio svoje motorno vozilo pored table s natpisom “Masovna grobnica Bošnjaka Lanište 1”, iz koje je ekshumirano 188 tijela civila, te zamolio prijatelja da ga uslika mobilnim telefonom, pokazajući na leđima istetovirane simbole koje on smatra historijom svoje nacije.

“Svjestan da izaziva mržnju i netrpeljivost prema konstitutivnim narodima koji žive u Federaciji, javno je objavio fotografiju na svom Facebook i Instagram profilu, što je imalo za posljedicu da je objava prikazana u elektronskim i printanim medijima na području USK-a i Federacije, što je uzrokovalo uznemirenost građana općine Ključ i naselja Biljani”, navodi se u optužnici Tužilaštva USK-a.

U Biljanima kod Ključa je, prema presudama Haškog tribunala, 10. jula 1992. ubijeno oko 200 ljudi, koje su pripadnici vojske i policije prethodno zarobili i odveli od njihovih kuća, a među žrtvama su bile žene, stari ljudi i četveromjesečna beba.

Za zločine u Biljanima do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine na sedam godina zatvora osuđen samo Marko Samardžija, u svojstvu komandira Treće čete Saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade.

Jasmin Begić