Vijest

Sarajliću i ostalima će se ponovo suditi za davanje dara

14. Oktobra 2024.15:37
Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović oslobođeni optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi te je predmet vraćen na ponovno suđenje, potvrđeno je za Detektor.
Asim Sarajlić i advokat Nermin Mulalić. Foto: BIRN BiH

Kako su pojasnili iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, Kantonalni sud je uvažio njihovu žalbu izjavljenu na prvostepenu presudu i predmet vratio Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Općinski sud u Sarajevu je u februaru prošle godine prvostepenom presudom oslobodio optužbi Sarajlića, Delalića i Šehovića, uz obrazloženje da im se na teret stavlja saizvršilaštvo, odnosno da su zajedno i po prethodnom dogovoru počinili krivično djelo, što Optužba nije dokazala.

Kantonalno tužilaštvo je u septembru iznijelo žalbu na prvostepenu presudu te zatražilo njeno ukidanje i vraćanje na ponovno odlučivanje.

Tokom iznošenja žalbe je rečeno kako je tokom donošenja odluke prvostepenog suda došlo do bitne povrede odredaba krivičnog postupka, kao i da istražni organi nisu postupali arbitrarno i da su optuženi tokom postupka imali priliku prigovarati zakonitosti snimka. Odbrane optuženih su zatražile da žalba Tužilaštva bude odbijena, te da se potvrdi oslobađajuća presuda.

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su od 20. do 25. februara 2020. godine, posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas dâ njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.

Jasmin Begić