Suđenje

Lučić i ostali: Ročište odgođeno zbog neopravdanog nedolaska optuženog Papaza

1. Oktobra 2024.15:21
Suđenje bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice Milošu Lučiću i trojici drugih koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog nedolaska drugooptuženog.
Miloš Lučić s braniteljicom Ninom Karačić-Brković. Foto: BIRN BiH

Senad Pizović, advokat Siniše Papaza, rekao je da je jutros dostavio Sudu medicinsku dokumentaciju svog branjenika, ali je predsjedavajući Sudskog vijeća Stanko Blagić konstatovao da razlozi navedeni u dokumentaciji nisu dovoljni za opravdan izostanak s ročišta.

“Nemamo uslove da nastavimo s glavnim pretresom. Smatram da je neopravdan izostanak”, kazao je sudija Blagić.

Optužnica tereti Lučića da je od maja 2020. do decembra 2022. odobravao sebi korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist, zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu za točenje goriva u različita vozila – koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, održavao vozila mimo odabranih i ovlaštenih servisa, te prisvojio elektronsku opremu Ministarstva za koju je lažno prijavio da je ukradena.

Prema navodima optužnice – u kojoj su, uz Lučića, optuženi Papaz kao vlasnik ugostiteljskog objekta, Mirko Ristović kao vlasnik autolakirnice, te Dalibor Šehovac kao vlasnik autoservisa – bivši ministar Lučić je postupao protivno odredbama koje definišu i regulišu trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva. Od Papaza je nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni u ugostiteljskim objektima, te ih preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva, ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim objektima, navodi se u optužnici.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, Lučić je – koristeći službeni Audi A6 – vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su tako prezentirali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 maraka, navedeno je ranije iz Tužilaštva, a optužen je i za pronevjeru u službi.

Termin narednog ročišta će biti poznat naknadno.

Lejla Memčić