Suđenje

Zatražena blaža kazna ili uslovna osuda za lažno svjedočenje

30. Septembra 2024.14:32
Odbrana zaštićenog svjedoka u predmetu ratnog zločina kojeg je Sud Bosne i Hercegovine nepravosnažno osudio na godinu dana zatvora zbog davanja lažnog iskaza, zatražila je blažu kaznu za svog branjenika ili izricanje uslovne osude, dok je Tužilaštvo zatražilo da se žalba odbaci kao neosnovana.

Državni sud. Foto: BIRN BiH

Odbrana optuženog, čije ime ne objavljujemo jer je zaštićeni svjeodok u drugom postupku, izjavila je žalbu na prvostepenu presudu iz juna ove godine kojom je proglašen krivim zbog lažnog svjedočenja protiv Mehmeda Aleševića, ranije osuđenog na pet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Bužima. Žalba je izjavljena zbog odluke o sankciji, te je predloženo Apelacionom vijeću da presudu preinači i izrekne mu blažu kaznu, odnosno da donese uslovnu osudu.

Advokat Husein Huzejrović je naveo da ostaje kod svih žalbenih navoda, te da smatra da je izrečena kazna od godinu dana prestroga. Osvrnuo se i na olakšavajuće okolnosti.

Pojasnio je da optuženi nije prisustvovao današnjem ročištu jer ne posjeduje automobil, a ni finansijska sredstva pomoću kojih bi se prebacio do Bihaća, odakle je mogao putovati do Suda BiH sa svojim braniocem.

“Da je došao, on bi svojom pojavom otklonio mnoge dileme u pogledu njegove krivnje”, rekao je Huzejrović i dodao da je optuženi priznao ovo krivično djelo “iz uvjerenja u pravdu kao univerzalnu vrijednost”, kao i da je tražio oprost od porodice.

Odbrana je kazala kako optuženi smatra da je doživio određenu odmazdu “zbog učinjene greške”, te da ovo za njega znači neizvjesnost u pogledu njegovog života, prijetnji s kojima se nosi, kao i finansijske situacije.

Tužilaštvo smatra da je žalba Odbrane neosnovana, kao i navodi tokom ročišta, te je predložilo da Sud potvrdi prvostepenu presudu.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbi donijeti u zakonskom roku.

Lamija Grebo