Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Teške tjelesne povrede usljed ranjavanja

30. Septembra 2024.11:16
Vještak medicinske struke konstatovao je da je Ćamil Ramić, koji je optužen za zločine na području Višegrada i Goražda, imao teške tjelesne povrede kao posljedicu ranjavanja u augustu 1992. i da mu je za oporavak bilo potrebno najmanje od šest do 12 mjeseci.

Ćamil Ramić. Foto: BIRN BiH

Neurohirurg Avdulah Hasanagić je na osnovu medicinske dokumentacije sačinio nalaz o stepenu povreda koje je Ramić zadobio prilikom ranjavanja ruke i glave u avgustu 1992.

“Obje su teške tjelesne povrede, s tim što je povreda glave bila opasna po život”, kazao je Hasanagić, dodavši da je zbog povrede ruke bila onesposobljena šaka.

Prema njegovim riječima, oporavak kod ovakvih povreda je najmanje šest mjeseci za glavu i 12 mjeseci za ruku.

Na sugestiju tužioca Adisa Nuspahića da ne može tvrditi su povrede onemogućile funkcionisanje optuženog, vještak je rekao da je to teško tvrditi. Upitan da li je zbog teških povreda Ramić morao biti hospitalizovan, vještak je odgovorio da pretpostavlja, ali da ne zna.

Potvrdio je da prvi nalaz koji mu je dostavljen datira iz februara 1993, šest mjeseci nakon ranjavanja. Tužilac je kazao da se ni u tom nalazu ne navodi da Ramić ne može normalno da funkcioniše, na šta je Hasanagić rekao da je konstatovano da mu je šaka van funkcije.

Nuspahić je prigovorio na nalaz vještaka, jer nema dokumentacije iz perioda kada je optuženi ranjen.

Braniteljici Nini Karačić Brković vještak je pojasnio da je kod takvih povreda sve individualno.

“Sigurno da je bio onesposobljen za rad, pitanje je koliko”, kazao je Hasanagić.

Odbrana je uložila medicinsku dokumentaciju, među kojom je i rješenje o procijenjenoj invalidnosti od 80 posto.

Ramić je optužen za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. Sudi mu se s Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom, kao i Mehmedom Dobračom, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 7. oktobra.

Marija Taušan