Suđenje

Buljubašić i ostali: Granate padale u Ostrmcima

24. Septembra 2024.18:30
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u decembru 1992. izveden napad na područje Jošanice kod Foče i kako je njegov otac ranjen.

Ferid Buljubašić. Foto: BIRN BiH

Risto Brđanin kazao je da je s porodicom živio u zaseoku Ostrmci i da je bio vojno angažovan, te išao na položaje na Preljići, udaljenoj desetak kilometara. Kad nije bio na položaju, kako je naveo, držao je straže u selu sa starijim mještanima, jer se nisu osjećali sigurno zbog upada.

Svjedok je rekao da su mještani noćili u jednoj bajti. Uoči napada 19. decembra, kako je kazao, u njegovoj kući su slavili slavu.

“Ujutru me probudila pucnjava u pravcu Hodžića, mislio sam da je zbog slave… Izašao sam na polje iznad kuće kad su počele granate da padaju“, prisjetio se svjedok, dodajući da je jedna pogodila njegovu kuću.

On je naveo da je vidio uniformisana lica te čuo uzvike “Allahu ekber“ i psovanje svetog Nikole, kao i da su neke kuće bile zapaljene.

“Moj otac je već bio ranjen, prostrijelne rane na ruci i nozi“, kazao je Brđanin, dodajući da njegov otac nije bio vojno angažovan.

Poslije sat ili dva, kako je ispričao, došla je vojska iz Foče i potisnula napadače. Prema njegovim saznanjima, to jutro su ih napale bošnjačke snage iz Goražda, a tu su bile i komšije Adem i Azem Crneta iz Crnetića.

Brđanin je rekao da je poslije saznao da je nekoliko mještana poginulo i ranjeno.

Ferid Buljubašić, Ahmed Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo, nekadašnji komandanti i pripadnici Armije BiH, optuženi su za zločine počinjene na području Foče, Višegrada i Čajniča od augusta 1992. do februara 1993. godine.

Na pitanja branioca Nermina Mulalića, svjedok Brđanin je kazao da je s još jednim kolegom uzvratio vatru kada je zapucano u selu te da je, kada je došla vojska iz Foče, došlo do sukoba.

Braniocu Kadriji Koliću je rekao da su stariji u selu držali straže s papovkama i da je njegov otac s papovkom izašao iz kuće kad je bio napad.

Svjedok Mile Blagojević kazao je s porodicom živio u Foči, te da su odlazili u Crnetiće, gdje mu je živjela baba. Svjedok je kazao da je bilo upada “bošnjačke vojske” i da mještani nisu spavali u svojim kućama.

“Stanovništvo je bilo mahom starije. Imali su šator u selu, improvizovana kućica“, rekao je Blagojević, dodajući da su taj šator zvali bajta.

On je rekao da je njegov otac, koji je bio vojno angažovan, otišao 18. decembra da nešto odnese babi u Crnetiće, te da je rekao da će poslije ići na slavu kod Višnjića. Blagojević je rekao da ga je otac zvao da ide s njim, ali je on ostao u Foči jer je išao u školu.

Ispričao je kako je 19. decembra čuo pucnjavu i da su u Foču počeli da pristižu mrtvi i ranjeni. Rekao je da je i njegov otac dovezen u mrtvačnicu. Saznao je da je ubijen 21 član porodice Višnjić, među kojima je bilo i maloljetnika.

“U selu Hodžići niko nije preživio“, rekao je Blagojević, dodajući da je njegova kuća zapaljena.

Kazao je da se njegova baba uspjela izvući i da je pričala kako su oni koji su ih napali dozivali po imenima neke komšije srpske nacionalnosti. Saznao je da je ubijeno više mještana, od kojih su neki bili u starijoj životnoj dobi.

Svjedok je počeo govoriti o snimku na kojem je prepoznao masu ljudi iz sela, ali je Vijeće zabranilo da se o tome ispituje svjedok, nakon prigovora Odbrana da nisu upoznati da svjedok posjeduje taj snimak i da o tome nije govorio u istrazi. Blagojević je rekao da snimak datira nakon davanja izjave u istrazi.

Tužilac Vladimir Simović je kazao da je prije suđenja za to saznao, a Vijeće je odlučilo da će se pitanja o snimku moći postavljati nakon što bude prezentovan u sudnici, uz saslušanje lica koje ga je sačinilo.

Branilac Mulalić potencirao je da svjedok potvrdi navode iz istrage da je bio u Foči kada se dogodio napad i da je informacije dobio od babe. Svjedok je kazao da je nastojao da sazna šta se dogodilo.

Suđenje se nastavlja 1. oktobra.

Marija Taušan