Vijest

Ove sedmice počinje suđenje za silovanje kod Zvornika

2. Oktobra 2023.10:22
U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice planiran je početak suđenja Borislavu Gligoreviću, optuženom za silovanje počinjeno 1992. u Liplju kod Zvornika.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Gligorević je optužen da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i jedinice “Bijeli orlovi” Teritorijalne odbrane Zvornik, tokom 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti, a početak suđenja mu je zakazan u četvrtak, 5. oktobra.

Prema optužnici, on je krajem maja i početkom juna 1992. godine u mjestu Liplje, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatočenju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam i s drugim pripadnicima jedinice – upotrebom sile i prijetnjom oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje.

Državno tužilaštvo će danas iznijeti završnu riječ na suđenju Zijadu Naniću, Hasanu Mustafiću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Nedžadu Bapiću, Senadu Salkiću te Samiru i Huseinu Isakoviću.

Oni se terete za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu počinjeno u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine. Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

U srijedu, 4. oktobra, planirano je da Odbrana Ranka Draškića iznese završnu riječ. On je optužen sa Savom Manojlovićem za zločine počinjene 1992. na području Ilijaša.

Terete se da su u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Ove sedmice se nastavljaju suđenja i za zločine počinjene u drugim gradovima.

Aida Trepanić Hebib