Vijest

Tri bivša direktora Zavoda “Pazarić” osuđena na 13 i po godina zatvora

Općinski sud u Sarajevu prvostepenom presudom osudio je Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, bivše direktore Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”, na ukupno 13 godina i šest mjeseci zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Ćerimagić, Muharemović i Salić su prvostepenom presudom osuđeni na po četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela “nesavjestan rad u službi”.

“Terete se da su od 2009. do 2019. godine, dok su obnašali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila teža povreda prava štićenika Zavoda, među kojima djece i maloljetnika”, stoji u saopćenju sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Novinari Detektora nisu mogli pratiti tok ovog suđenja, jer je postupajući sudija u ovom predmetu donio rješenje kojim je isključio javnost s glavnog pretresa.

Kako su nam ranije pojasnili iz Općinskog suda u Sarajevu, javnost je bila isključena zbog zaštite interesa maloljetnika, a uvažavajući činjenicu da su u predmetnom krivičnom postupku svi oštećeni maloljetna lica.

Kada je optužnica protiv njih potvrđena, pored nesavjesnog rada u službi, navodilo se da se Ćerimagić, Muharemović i Salić terete i za krivično djelo “sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika”.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Emina Dizdarević Tahmiščija