Članak

U Banjaluci odata počast žrtvama “Oluje”

5. Augusta 2019.15:41
U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je održan parastos za Srbe ubijene 1995. godine u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”.

Parastos su služili sveštenici Eparhije banjalučke, a pomen je organizovao Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Nakon služenja parastosa održana je tribina i promocija “Veritasovog” biltena Dani tuge i sjećanja.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac kazao je da, 24 godine od progona Srba iz Republike Srpske Krajine (RSK), Hrvatska na sve moguće načine nastoji da prikaže da su zločini u “Oluji” bili “pojedinačni ekscesi”.

On je podsjetio da su do sada za ratne zločine počinjene u “Oluji” osuđena dvojica pripadnika Hrvatske vojske (HV) – Božo Baćelić i Rajko Kričković.

Banjalučki advokat Slobodan Perić, izbjeglica iz Hrvatske, rekao je novinarima da se prije 24 godine u Krajini dogodio jedan od najtežih zločina progona i etničkog čišćenja nad srpskim civilima u prošlom vijeku.

“Pomirenje na ovim prostorima nije moguće sve dok se ne kaže istina o proteklom ratu, raspadu i rušenju bivše Jugoslavije, ratu u Hrvatskoj i u BiH”, istakao je Perić.

Urednik biltena Radomir Kužet kazao je da su od avgusta prošle godine do sada ekshumirana 24 posmrtna ostatka srpskih žrtava – devet iz Like i 15 sa Korduna.

“Od 1.869 ubijenih Srba, među nestalima se vodi još 745 lica. Nažalost, u odnosu Hrvatske prema Srbima u protekloj godini skoro da i nema promjena, jer tihi egzodus našeg naroda sa vjekovnih ognjišta i dalje traje”, rekao je Kužet.

Mirjana Bogdanović, izbjeglica iz Topuskog, kazala je da žrtve ne smiju biti zaboravljene.

“Nažalost, sa vjekovnih ognjišta smo protjerani, naše žrtve su ogromne, a svake godine rane još dublje”, rekla je Bogdanovićeva.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije te jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, Hrvatska vojska je ušla u gotovo napušteni Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih je 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi u februaru 2015. godine operaciju “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje.

(Autor: Milena Boroja)

US ambasada

 

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“