Vijest

Sarajevska tužiteljica sankcionisana smanjenjem plate

14. Jula 2022.14:38
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izrekla je mjeru smanjenja plate od 50 posto na period od 12 mjeseci tužiteljici Jasminki Knežević, zbog neopravdanog kašnjenja i neizvršavanja uputstava nadređenog tužioca, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca (UDT) 28. februara podnio je tužbu u kojoj se navodi da je tužiteljica Knežević izdavala naredbe za formiranje predmeta suprotno instrukciji i Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i dodjeljivanju predmeta.

U drugoj tački tužbe je navedeno da je, bez saglasnosti glavne tužiteljice, sklopila sporazum o priznanju krivice sa pet optuženih, a na teret joj je stavljeno i neopravdano kašnjenje u rješavanju pritužbi u vezi sa obustavama istraga.

Iz Ureda su na iznošenju završnih riječi 25. maja zatražili utvrđivanje odgovornosti i izricanje adekvatnih mjera, obrazlažući da „pragmatičnost vodi selektivnoj primjeni zakona“, dok je Odbrana tražila donošenje povoljne odluke po optuženu Jasminku Knežević, ističući kako u prekršajima koji joj se stavljaju na teret „nema nikakve štete ni po koga”.

Pravni zastupnik tužiteljice Knežević, advokat Senad Pizović, rekao je kako će izjaviti žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije.

„Žalba se dostavlja Uredu na odgovor. Ured daje odgovor na žalbu i onda se čitav taj spis sa žalbama dostavlja drugostepenoj disciplinskoj komisiji na odlučivanje. Njihova odluka je konačna“, kazao je Pizović za BIRN BiH.

Jasmin Begić