Vijest

Tužilac tvrdi da nije znao s kim se sastaje

22. Oktobra 2024.16:16
Saša Sarajlić, federalni tužilac i član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koji se tereti za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, na glavnoj raspravi u disciplinskom postupku je ispričao da nije znao s kim se sastaje na preporuku dugogodišnjeg poznanika.
Saša Sarajlić (desno) na sjednici VSTV-a BiH. Foto: Detektor.ba

Sarajlić je, svjedočeći u svoj korist na disciplinskom ročištu, izjavio kako ga je u oktobru prošle godine kontaktirao dugogodišnji poznanik s molbom da primi na razgovor jednu osobu i uputi je, ali da mu nije spomenuo ime i prezime osobe s kojom se treba sastati. Na pitanje punomoćnice Lejle Čović, Sarajlić je kazao da se i ranije susretao s osobama kada je bio u društvu prijatelja, ali da se nikada nije radilo o osuđenim političarima.

Ispričao je kako je 6. novembra 2023. godine dobio poziv od Bajramovića, koji mu je rekao da treba s njim razgovarati na preporuku prijatelja. Objasnio je da je tada bio na Komisiji za legislativu VSTV-a, da nije dobro čuo ko ga je zvao, ali da se kasnije javio i dogovorio susret za 7. novembar u 11 sati, na ulazu u zgradu gdje se nalaze Vrhovni sud Federacije i Federalno tužilaštvo.

Ispričao je kako se tog dana s Nihadom Halilčevićem, kolegom iz Tužilaštva, vraćao s doručka kada ga je na recepciji dočekao Bajramović. Sarajlić je izjavio kako su otišli u jedan restoran, da je tu bio novinar Avdo Avdić, koji je, prema njegovim riječima, govorio da je federalni tužilac došao sa osuđenikom kojem se sutra sudi na Vrhovnom sudu.

Naveo je kako su on i Bajramović potom sjeli za sto. Bajramović mu je kazao kako mu se sutra sudi po žalbi na Vrhovnom sudu.

“Ja sam rekao da me taj postupak ne interesuje i da mi ne priča, te da ne znam ništa o predmetima drugih tužilaca”, kazao je Sarajlić i dodao kako je susret trajao najduže 20 minuta, te da mu je Bajramović rekao da ima pritiske od pravosuđa u Unsko-sanskom kantonu, na šta mu je on savjetovao da to kaže svom advokatu.

Sarajlić je rekao kako je pri povratku u kancelariju pogledao raspored suđenja na Vrhovnom sudu i vidio da je Bajramovićev postupak kod tužioca Nihada Halilčevića, koji nije bio u kancelariji u tom trenutku. Potom je, kako je kazao, otišao u banku, kada ga je nazvao novinar Avdo Avdić i pitao da li je njegova bivša supruga sutkinja Hurija Muratović, što je on potvrdio. Avdić je na to, kako je posvjedočio Sarajlić, rekao da ona sutra sudi Bajramoviću, a da su ona i Sarajlić u dobrim odnosima.

Sarajlić je kazao kako je 8. novembra sačinio službenu zabilješku o svemu, koju je poslao Munibu Haliloviću, glavnom federalnom tužiocu, i Halilu Lagumdžiji, predsjedniku VSTV-a. Na pitanje Čović zašto je pristao da se sastane s Bajramovićem, Sarajlić je odgovorio da to nikada ne bi učinio da je znao da je on političar i da se protiv njega vodi krivični postupak.

Disciplinska tužiteljica Aldijana Porča je pitala Sarajlića čime se bavio njegov prijatelj, na šta je on odgovorio da je bio policajac, a sada je u penziji, te da je riječ o osobi koja je čuvala svoj integritet. U nastavku unakrsnog ispitivanja je kazao kako mu se Bajramović predstavio kada ga je zvao prvi put, ali da nije dobro čuo ime. Naveo je i kako ga prilikom susreta nije pitao čime se bavi, niti je imao vremena da se o njemu raspita, kao i da nije razmišljao da s njim obavi razgovor u prostorijama Tužilaštva.

Na pitanje Aleksandre Obradović, članice Disciplinske komisije, da li ima praksu da izlazi na razgovore, Sarajlić je odgovorio kako njega ljudi neposredno nađu, te da je ovo prvi put da se sastao s nekim na preporuku njegovog prijatelja koji tu nije bio. Rekao je kako je navečer iz medija saznao da se radi o Bajramoviću.

Porča je, predlažući materijalne dokaze, navela kako se pretraživanjem na Googleu moglo utvrditi da je Halil Bajramović osuđen na tri godine zatvora zbog obmane pri davanju kredita koja je postala pravosnažna, te da je ostao bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Disciplinski postupak se nastavlja 26. novembra.

Jasmin Begić