Suđenje

Odgođen početak suđenja za zločine u Velikoj Kladuši

14. Oktobra 2024.11:48
Početak suđenja za zločine nad zarobljenicima u Velikoj Kladuši odgođen je jer se optuženi Hilmija Begić nije pojavio u bihaćkom Kantonalnom sudu.
Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH.

Begićev branilac Hasan Veladžić kazao je da je često imao redovnu komunikaciju s branjenikom, koja je prekinuta prije nekoliko dana.

“Trebao je imati let 8. oktobra, da 9. bude ovdje. Kada sam ga pozvao, nije se javio, a tako je i do danas… Ni njegov brat nema komunikaciju s njim. Pokušavao sam danima stupiti u kontakt s njim”, rekao je Veladžić i dodao da optuženi Begić živi na Floridi, području koje je nedavno zahvatio uragan, te da postoji mogućnost da je to razlog.

Branilac je predložio Sudu da procijeni, imajući u vidu dinamiku suđenja i dokaze, da li postoje razlozi za razdvajanje postupka u odnosu na optuženog Begića.

Tužiteljica Ornela Cerić Mrenica je kazala da podržava prijedlog ukoliko je to jedino rješenje.

Optužnica tereti Begića sa Sulejmanom Sefićem, Mehmedom Brkićem, Senadom Sarajlijom, Jasminom Ćoragićem i Alom Mujagićem da su, u svojstvu pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) počinili ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima Petog korpusa Armije BiH.

Ćoragićev branilac Omer Abdagić smatra da bi trebalo sačekati i izvršiti dodatne provjere, te da trenutno nema uslova za razdvajanje.

Advokat Amir Kajtazović, koji brani optuženog Brkića, naveo je da je njegov branjenik planirao u BiH ostati nekoliko mjeseci zbog suđenja. Predložio je da se sačeka do narednog termina, ako optuženi ne prisustvuje, saglasan je s razdvajanjem postupka.

Goran Dragović, koji brani optužene Sefića i Sarajliju, izjavio je da njegovi branjenici imaju povratne karte za SAD i smatra da treba sačekati vrlo kratko.

“Ako ne bude moguće, razdvojiti postupak, kako bi se ispoštovala dinamika”, kazao je Dragović, dodavši da ostali optuženi privatne i poslovne obaveze koje imaju u SAD-u usaglašavaju s terminima suđenja.

Sefić je, prema optužnici, u julu 1994. u mjestu Crvarevac fizički zlostavljao pripadnika Petoga korpusa, dok je Mujagić u mjestu Čaglica pucao zarobljeniku u desnu natkoljenicu, nakon čega ga je fizički zlostavljao. Poslije toga je Sarajlija već ranjenog zarobljenika udarao šakama i nogama, pa ga odvezao u komandu jedne od četa Prve brigade NOAPZB-a i putem ga fizički zlostavljao.

Prema navodima optužnice, Ćoragić je u istom mjestu prišao jednom zarobljeniku, nanoseći mu tjelesne povrede, od kojih je oštećeni pao na zemlju, poslije čega je optuženi nastavio udarati drugog zarobljenika. Kako se navodi, Sefić i Brkić uveli su u kamion – hladnjaču pet zarobljenika, vezanih ruku, odvezli ih u krug firme “Grupeks” i nastavili s fizičkim zlostavljanjem. U “Grupeksu” je, prema optužnici, Begić nastavio s nanošenjem tjelesnih povreda te nečovječnim postupanjem prema oštećenima.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Lipovača je početak suđenja odgodila za 7. novembar, kada je planirano čitanje optužnice, iznošenje uvodnih riječi, te utvrđivanje dinamike suđenja, odnosno odlučivanje o razdvajanju postupka u odnosu na Begića. U sudnici je rečeno i da je 19. novembra planirano saslušanje svjedoka koji su pristupili današnjem ročištu.

Amila Žunić