Vijest

Disciplinska tužba protiv državne tužiteljice zbog nepostupanja u predmetu ratnog zločina

11. Oktobra 2024.15:39
Protiv tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Vesne Ilić podignuta je disciplinska tužba jer u jednom predmetu nije preduzela nijednu radnju sedam godina, kao i zbog nepostupanja u drugom predmetu do zadatog roka. Tužiteljica Ilić je u dokaze predložila više registratora s ciljem opovrgavanja navoda iz disciplinske tužbe.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Foto: BIRN BiH

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je na pripremnom ročištu pročitala tužbu koja tužiteljicu Ilić tereti za prekršaje “neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem funkcije tužioca“ i “neizvršavanje zakonom propisanog uputstva nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona“.

Hasanović je kazala da se prva tačka odnosi na postupanje u predmetu ratnog zločina koji je tuženoj dostavljen u februaru 2016.

“Kada je predmet formiran izdvajanjem 37 lica i raspoređen tuženoj, nije do 2023. poduzela nijednu radnju“, kazala je disciplinska tužiteljica.

Pod drugom tačkom Ilić je na teret stavljeno da u predmetu ratnog zločina, u kojem su izdvojena dva lica, nije postupila po uputstvu glavnog tužioca da donese tužilačku odluku do 1. decembra 2023.

Ilić je na ročištu kazala da je 2016. razdvojen predmet u kojem je podigla optužnicu protiv tri visokopozicionirana lica, a da je postupak protiv ostalih osumnjičenih trebao biti prenesen sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, međutim to, zbog zaštićenih svjedoka, nije mogla učiniti dok suđenje trojici optuženih ne bude završeno.

“Znalo se da će ići na prenos na Kantonalno tužilaštvo. Nije moglo ići zbog zaštićenih svjedoka“, kazala je Ilić, dodajući da je suđenje bilo završeno 2022.

Ona je kazala da je nakon toga donijela neke odluke i pregledala više registratora s izjavama svjedoka, kako bi pripremila prijedlog za prebacivanje predmeta.

“Rekla sam glavnom tužiocu da mi treba više vremena, trebalo je sve to pregledati“, kazala je Ilić, dodajući da je do sada sve pripremila i da samo treba ispitati osumnjičene prije podizanja optužnice.

Ilić je kazala da se drugi predmet odnosi na “Veliki park“ i da su osumnjičeni Nedžad Herenda i Edvin Jusić, koji su nastanjeni u Holandiji odnosno Njemačkoj.

Kazala je da je Holandija prvobitno odbila da izruči Herendu zbog opasnosti da bi u BiH mogao biti podvrgnut mučenju, a da je na kasniji zahtjev, da bude tamo saslušan, 2023. navedeno da je napustio zemlju 2013. i odselio se na nepoznato odredište. Napomenula je da ima informacije da je Herenda bio u Holandiji 2015.

Ona je dodala da je Njemačka odbila da izruči Jusića jer je njen državljanin, a da je prihvatila da ga sasluša, što je bilo planirano za juli ove godine, ali do danas nije ništa dobila. Ilić je kazala da ima dokaze u četiri registratora i da obojicu osumnjičenih može odmah optužiti, kada bi bili dostupni.

Tužiteljica Hasanović je predložila da se u postupku izvede 17 materijalnih dokaza. Ilić je predložila dio dokaza, ali je napomenula da zbog velikog obima nije mogla ponijeti sve registratore. Predsjedavajući Disciplinske komisije Sanin Bogunić rekao je tuženoj da mora odlučiti šta sve želi predložiti za dokaze i to kopirati i dostaviti disciplinskoj tužiteljici, kao i Komisiji.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 8. novembar.

Marija Taušan