Vijest

Jozak Mađar tvrdi da nije davala naloge za ručnu dodjelu predmeta sudijama

9. Oktobra 2024.16:56
Bivša predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku, Katica Jozak Mađar, u nastavku disciplinskog postupka izjavila je da nije davala naredbu za promjenu specijalizacije prilikom dodjele predmeta u sistemu, te da nikada nije iskazivala predmete završenim, pa naknadno unosila sadržaj u odluku.
Kantonalni sud u Novom Travniku. Foto: BIRN BiH

Jozak Mađar je, svjedočeći u svoju korist, ispričala da je obnašala funkciju predsjednice Suda u tri mandata, do 2023. godine, te da je svih godina ocjenjivana kao izuzetno uspješna.

Ona je izjavila da je Almir Račić 2006. imenovan na poziciju šefa informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i pomoćnika u svojstvu namještenika, a da je 2022. postao državni službenik za IKT. Tužena je izjavila da je on 2022. dobio ovlaštenje da privremeno obavlja poslove šefa Odsjeka IKT-a, do popune radnog mjesta.

Jozak Mađar je potvrdila da je kao predsjednica bila nadležna da ocjenjuje namještenike i državne službenike, te se ocjenjivanje vršilo unutar pravne službe, a ona je potpisivala. Negirala je da joj je iko od uposlenika ukazao na to da se u rješenju za Račića navodi da je državni službenik, u vrijeme kada je bio namještenik, te da on time nije ostvario nikakvu pogodnost.

Kako je kazala, pravna služba je sačinila potvrdu namješteniku Račiću iz decembra 2021., u kojoj stoji da je on ostvario radni staž visoke stručne spreme, iako je namještenik bio do 2022. Prisjetila se da joj je šefica službe dostavila potvrdu, te da ona nije imala sumnju da postoji neka greška. Negirala je da je imala namjeru pogodovati Almiru Račiću.

Tužena je navela da u pravilniku o CMS-u ne postoje izuzeci kada je riječ o automatskoj dodjeli predmeta, da nije propisano kažnjavanje, ali da su postojali opravdani slučajevi i neujednačena dodjela predmeta, kada se trebalo intervenisati.

Negirala da je davala naredbu o promjeni specijalizacije u CMS-u prilikom dodjele predmeta. Izjavila je, za predmete koji joj se disciplinskom tužbom stavljaju na teret, da  nije davala nalog za dodjelu ili presignaciju.

Prema njenim riječima, za ove predmete nije bilo pritužbi od stranaka na rad Suda. Jozak Mađar je pojasnila da nikada nije davala usmeno naloge IKT službeniku da vrši promjenu specijalizacije u CMS-u, kao ni djelatnicima prijemne kancelarije ili putem stickera. Negirala je da je vršena promjena specijalizacije.

“Ja smatram da nije učinjeno, ali pod pretpostavkom da jeste, morao je biti opravdan razlog“, izjavila je Jozak Mađar te dodala da je šef IKT-a nije obavijestio o mogućoj zloupotrebi.

Tokom ispitivanja je izjavila da nikada nije iskazivala predmete završenim, a onda naknadno unosila sadržaj u odluku, kao ni njene kolege u Sudu. Kazala je da je moguće da je u predmetima koji joj se stavljaju na teret rađena invalidacija, te je pojasnila kako su stručni saradnici radili na nacrtima, a da je ona izrađivala odluku.

Dodala je da joj nije poznato da su stručni saradnici lijepili prazne dokumente, a potom naknadno izrađivali odluku, kao i da nije davala naloge za takvo postupanje. Izjavila je da saradnici Aldijani Nikšić nije dala šifru za pristup CMS-u.

Jozak Mađar se prisjetila maja 2023. i da je u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća bila povodom izbora predsjednika Kantonalnog suda u Novom Travniku, kada nije izabrana na tu poziciju. Ispričala je da nije tačno da je prekinula sjednicu Vijeća, nego da je tokom pauze došla na prag sale u kojoj je održavana.

Prema njenim riječima, tom prilikom je predsjedniku Vijeća kazala da poštuje odluku, ali da su izabrali pogrešnu osobu, koja ne ispunjava uslove, na šta joj je on rekao da može koristiti pravna sredstva. Potom je, kazala je, ugledala sudskog policajca koji ju je ispratio do lifta. Negirala je da je povišenim tonom insistirala da uđe u salu, kao i da nije uputila ružne riječi.

Tužena je izjavila da nije bila u obavezi saradnice Amilu Fazlibegović i Azru Lendo rasporediti na poslove viših stručnih saradnika jer nisu imale uslove za to.

Ured disciplinskog tužioca u tri disciplinske tužbe tereti Jozak Mađar za kršenje pravilnika i propisa o postavljanjima, Sistemu za automatsku dodjelu predmeta i orijentacionim mjerilima za rad sudija, kao i ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Odgovarajući na pitanja disciplinske tužiteljice Dejane Bojanić, tužena je kazala da je potpisivala internu dokumentaciju za obračun plata, koja se dostavlja trezorskoj jedinici, te da je Almir Račić izvršio povrat novca nakon što mu je stupio na snagu koeficijent od 3,7, a nastavljeno mu isplaćivanje plate po koeficijentu od 4,5.

Jozak Mađar je kazala da nisu postojala odstupanja prilikom dodjele predmeta te da nije postojala manuelna dodjela. Izjavila je da nijedan dokaz ne potvrđuje da je vršeno isključivanje sudija prilikom dodjela. Negirala je da je provjeravala u CMS-u da li je vršena promjena specijalizacije, kao i da nije postupala protivno odredbama Pravilnika o CMS-u.

Disciplinska tužiteljice Bojanić je prigovorila iskazu tužene jer je, kako je kazala, u potpunosti u suprotnosti s materijalnim dokazima.

Nastavak disciplinskog postupka je 18. oktobra, kada je planirano iznošenje završnih riječi.

Aida Trepanić Hebib