Vijest

Potvrđena optužnica protiv Zorana Čegara

7. Oktobra 2024.15:12
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Zorana Čegara zbog krivotvorenja isprave, saopćeno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Zoran Čegar ispred Općinskog suda u Dubrovniku. Foto: Centar za istraživačko novinarstvo BiH

Suspendovani načelnik uniformisane policije Federalne uprave policije se tereti da je 18. januara 2019. godine, zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu dostavio krivotvoreni ugovor o kupoprodaji nekretnine u Nišićima, bez datuma i potpisa, na ime Zoran Čegar, i “bez da je sačinjen od strane notara iz Srbije čiji pečat nije korišten u ugovoru”. Prema saopćenju, uknjižba je odbijena rješenjem Općinskog suda u Sarajevu.

“Čegar se tereti da je i četiri dana nakon toga, isti krivotvoreni Ugovor dostavio i Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar u općini Ilijaš, iako je znao da navedeni ugovor, potvrda i klauzula nisu sačinjeni od strane notara iz Srbije. Tako javne isprave upotrijebio je kao prave radi promjene upisa posjednika na tri parcele u Nišićima”, stoji u saopćenju.

Tužilaštvo je predložilo saslušanje četiri svjedoka, vještaka iz oblasti kriminologije i izvođenje više od 30 materijalnih dokaza, kao i oduzimanje krivotvorenih dokumenata.

Detektor je u novembru 2022. izvijestio da je Čegar suspendovan s pozicije načelnika uniformisane policije nakon pokretanja unutrašnje istrage u vezi s nasilničkim ponašanjem i upućenim prijetnjama novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Lamija Grebo