Suđenje

Optuženi Marković: Niko nije imao strah da bi policija mogla pratiti isporuku novca

7. Oktobra 2024.16:10
Suđenje u predmetu “Korona ugovori” nastavljeno je u Okružnom sudu u Banjoj Luci ispitivanjem optuženog Saše Markovića, koji je ranije priznao da je Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, isplatio 250.000 maraka mita.
Branislav Zeljković ispred Suda u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Ročište je počelo prigovorima Odbrane nakon što je predsjednik Sudskog vijeća Dragan Uletilović upoznao stranke da je Odbrana Markovića dostavila e-mail prepisku optuženog sa dobavljačima iz Kine i Turske u vrijeme pandemije.

Jadranka Ivanović, branilac Zeljkovića, istakla je da se radi o gruboj povredi prava na odbranu.

“Vi ste, sudija, bili dužni da odmah vratite te dokaze. Zakon o krivičnom postupku ne poznaje dokaze poput printanih mejlova. Ne zna se ni da li su oni autentični, kojim redoslijedom su mejlovi poredani. Ja na njima ne vidim račune, vidim bjanko ugovore koji se mogu naći i na internetu”, izjavila je Ivanovićeva.

Dodala je i da je Sudsko vijeće prekinulo Odbranu na unakrsnom ispitivanju, te su otvorili direktno ispitivanje, uz nove dokaze.

“Ja ovo nikada nisam vidjela, ni čula. Vi, sudija, imate papire koje vam je limitirao optuženi, a ne dokaze”, dodala je Zeljkovićeva braniteljka.

Sa druge strane, branilac Saše Markovića Nemanja Radusinović je pokušao objasniti da je mejl prepiska u stvari dio materijalnih dokaza koji su izuzeti sa telefona Markovića tokom istrage, na šta je Ivanovićka uzvratila da to nije tačno.

“Ne vidim šta je sporno. Komunikacija koju je ranije prikazivala Odbrana Zeljkovića odnosila se samo na Institut za javno zdravstvo RS-a, a mi smo sada dostavili i komunikaciju Markovića sa Kinom, Turskom i avio-kompanijama”, objasnio je advokat Radusinović.

U raspravu se uključila i republička javna tužiteljka Sanja Tadić Stojisavljević dodavši kako je mejl komunikacija dio materijalnih dokaza iz optužnice.

“Ti mejlovi uopšte nisu bili sporni za Tužilaštvo i nismo ih printali. Policijski službenik koji je vršio pretres telefona potvrdiće mejl komunikaciju”, dodala je i istakla kako njima žele oponirati ranijim dokazima Odbrane, koja je isticala da je Marković navodno prevario Zeljkovića, jer nije imao nikakvu komunikaciju sa dobavljačima iz Kine i Turske.

Dodala je i da je vještačen sadržaj mejlova, ali da je Tužilaštvo tokom istrage imalo opstrukciju Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, čiji službenici, kako je navela, nisu htjeli analizirati kompletan sadržaj deponovan na hard disku.

Jasminka Jovišević, drugi branilac Zeljkovića, kazala je da republički tužilac pokušava spasiti propuste učinjene tokom istrage.

Marković je tokom svjedočenja izjavio da je imao osjećaj kako mu je podmetnut mejl koji je na ranijem ročištu pokazala Odbrana.

Odbranu Zeljkovića je, između ostalog, interesovalo i zašto Marković nije potpisao ugovor sa avio-kompanijom “Fly Bosnia” o transportu zaštitne opreme.

“Ugovor je bio pripremljen, ali nije potpisan. Da sam potpisao, plaćao bih penale ako ne realizujem poslove. Da nije bilo problema sa avio-transportom u cijelom svijetu u to vrijeme, ugovor bi bio potpisan”, rekao je Marković.

Branilac Radusinović je objasnio da se mejl komunikacijom na koju je prigovorila Odbrana Zeljkovića, dokazuje namjera Markovića da nabavi robu za Institut.

Ivanovićku je interesovalo da iz mejl komunikacije izdvoji jednu fakturu, što je Marković i uradio, ali je ona glasila na “Promeding”, firmu optuženog Dragana Dubravca koja je trebala biti uvoznik.

“Vi hoćete reći da je ‘Travel for fun’ imao 500.000 dolara za nabavku odijela i zaštitnih maski. Ko je imao novac, vi ili ‘Promeding’?” upitala je Ivanović.

Marković je odgovorio da bi on lično obezbijedio novac za dan-dva da se krenulo u realizaciju.

Odgovarajući na pitanja republičkog javnog tužioca, Marković je izjavio da je Zeljković tokom primanja mita bio opušten, nonšalantan, kao i svi u stranci Ujedinjena Srpska gdje je nosio novac.

“Niko nije imao strah da bi policija mogla pratiti tu isporuku novca”, dodao je Marković.

Zeljkoviću i Markoviću se sudi s direktorom firme “Procontrol” Slavkom Bojićem, direktorom firme “Promeding” iz Laktaša Draganom Dubravcem i bivšim direktorom “Sineks laboratorije” Sanijem Crljićem.

Suđenje za zloupotrebe prilikom javnih nabavki za Institut za javno zadravstvo biće nastavljeno 25. oktobra.

Đorđe Vujatović