Vijest

Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Lukavcu

4. Oktobra 2024.16:10
U Sudu Bosne i Hercegovine za narednu sedmicu planirano je izricanje presude sedmorici optuženih za zločine počinjene na području Lukavca 1992. godine.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

U četvrtak, 10. oktobra, bit će izrečena presuda Zijadu Sraboviću, Samiru Džambiću, Mirsadu Žiliću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Abidu Arapčiću i Pašagi Čajiću za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu, počinjena od juna do oktobra 1992.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice” i Hrvatskog vijeća obrane Modrac, a ostali pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Istoga dana planirano je iznošenje žalbe na prvostepenu presudu Miladinu Trifunoviću, koji je nepravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Vogošće 1992. godine.

On se tereti da je, kao komandant Vogošćanske brigade VRS-a, davao saglasnost komandirima njemu podređenih jedinica da upravi zatvora “Planjina kuća” u Vogošći izdaju naredbe za odvođenje i korištenje zatvorenih civila za radove na prvim linijama borbenih dejstava, kao i da je lično najmanje pet puta izdao takve naredbe, iako je znao da se na tim lokacijama odvijaju borbe i da to nije bezbjedno za civile.

U ponedjeljak, 7. oktobra, planiran je početak suđenja Vidoji i Miletu Blagojeviću, Ivanu i Milanu Arapoviću, Kosti i Branku Pejiću, Boži Radiću, Miletu Saviću, Ljubiši Pejiću te Verici Radović, koji se terete za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika u proljeće 1992. godine.

Na teret im je stavljeno nezakonito zatvaranje i nečovječno postupanje prema oko 700 bošnjačkih civila te ubistvo i prisilni nestanak najmanje 150 civila, od 1. do 5. juna 1992. godine.

Naredne sedmice planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene i u drugim gradovima.

Aida Trepanić Hebib