Vijest

Uložena žalba zbog obustave postupka protiv kandidata u Vlasenici Miroslava Kraljevića

3. Oktobra 2024.13:33
Udruženje “Žena žrtva rata” žalilo se na odluku Centralne izborne komisije (CIK) jer su obustavili postupak protiv Miroslava Kraljevića, aktuelnog i kandidata za načelnika Vlasenice, koji je optužen za ratne zločine počinjene u ovoj opštini. Iz Udruženja navode da su prigovor uložili jer je Kraljević, kako tvrde, na Facebook stranici Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) govorio o komandovanju u ratu.

Miroslav Kraljević. Foto: Facebook stranica SNSD-a Vlasenica

CIK je sredinom septembra zaprimio prigovor Udruženja “Žena žrtva rata” koji se odnosi na kršenje Izbornog zakona BiH. Prema odluci CIK-a, u koju je Detektor imao uvid, prigovor Udruženja je dopušten, ali je podnesen od neovlaštenog lica, pa je CIK podnesak cijenio kao inicijativu za pokretanje postupka po službenoj dužnosti.

Nakon što je CIK inicijativu dostavio SNSD-u na izjašnjenje, iz ove stranke su naveli da je podnesak neosnovan jer ne predstavlja govor mržnje niti su upotrijebljene slike, simboli, audio i video zapisi ili drugi materijal koji može djelovati kao govor mržnje.

“Video predstavlja isječeni segment emisije ‘Misija’ u produkciji RTRS-a premijerno emitovane 10. septembra 2024. u kojoj su učesnici odgovarali na pitanja gdje je, između ostalog, kao zaključak navedeno važnost suživota i međusobnog razumijevanja svih građana”, stoji u odgovoru SNSD-a koji je naveden u odluci, kao i da kandidat za načelnika Miroslav Kraljević nije dostavio izjašnjenje.

Prema odredbama Izbornog zakona, govor mržnje predstavlja svaki oblik javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge lične karakteristike ili orijentacije koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

Kako se navodi u zaključku CIK-a, odredbama Izbornog zakona BiH propisano je da kandidatima i pristalicama političkih stranaka nije dozvoljeno koristiti se govorom mržnje i objaviti ili upotrijebiti slike, simbole, zapise, SMS poruke, internet komunikacije, društvene mreže i mobilne aplikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati.

“Centralna izborna komisija BiH u konkretnom slučaju nije utvrdila kršenje Izbornog zakona BiH od strane SNSD-Milorad Dodik i Miroslava Kraljevića, kandidata navedene političke stranke”, stoji u zaključku CIK-a.

U opisu objavljenog videa SNSD-a Vlasenica navodi se kako je on uz svoj narod bio u teškim vremenima, kada je bilo najteže, te da je, kao komandant Jurišnog odreda, “predvodio herojsku jedinicu koja se borila za slobodu Republike Srpske”.

Kako je CIK zaključio, opis ima elemente ratne tematike, koja je posebno osjetljiva tema imajući u vidu ratne događaje iz bliske prošlosti, ali video u kojem govori Kraljević nije govor mržnje.

Kandidat za načelnika Vlasenice Miroslav Kraljević je s Manetom Đurićem, Radenkom Stanićem i Goranom Garićem u Sudu BiH optužen, kao nekadašnji komandir specijalnog voda, za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”, kaže kako je objavu u kojoj Kraljević govori o tome gdje je komandovao te kako su za njim “svi išli”, a koja je poslije izbrisana, vidjela na Facebook profilu, nakon čega je odlučila uložiti prigovor CIK-u. Zbog optužnice protiv njega, smatra da je trebao biti sankcionisan zbog videa.

“Ovo ćemo proslijediti predsjedavajućoj Sudskog vijeća u njegovom postupku koji se vodi u Sudu BiH”, kaže Hasečić te dodaje kako je putem CIK-a Apelacionom odjeljenju Suda BiH uložila žalbu na odluku.

Aida Trepanić Hebib