Vijest

Sve promjene u CMS-u mogu se naknadno utvrditi

24. Septembra 2024.16:44
U nastavku disciplinskog postupka protiv Katice Jozak Mađar, bivše predsjednice Kantonalnog suda u Novom Travniku, svjedok Ureda disciplinskog tužioca kazao je da radi na održavanju Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima, ali da ne može reći da li ranije predočeni materijalni dokaz znači da su vršene promjene na način da su određene sudije isključene iz dodjele predmeta.

Kantonalni sud u Novom Travniku. Foto: BIRN BiH

Fikret Šabić, svjedok Ureda disciplinskog tužioca (UDT), rekao je da kao uposlenik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) radi na poslovima održavanja Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS).

Disciplinskoj tužiteljici Dejani Bojanić kazao je da postoje podaci koji su vidljivi uposlenicima zaduženim za održavanje sistema.

“U bazi je veliki broj promjena, nismo filter kontrole sistema, nego po potrebi se mogu izvršiti promjene”, rekao je Šabić.

Govorio je o unosu dokumenata u sistem pojašnjavajući da sam proces od trenutka otvaranja CMS-a do trenutka spašavanja traje, tako da se ti datumi unosa mogu razlikovati.

Na upit Jasne Dunđer, punomoćnice tužene, da li se iz tabele, odnosno dopisa predsjednika Suda BiH, koja je dokaz UDT-a od 17. februara 2023. godine, može vidjeti da je u određenom disciplinskom predmetu vršena promjena u CMS-u dodjele predmeta, na način da su neki suci isključeni, te predmet dodijeljen određenoj osobi, on je odgovorio da mu tabela to ne dokazuje i da se ne može snaći.

Svjedok je kazao da nije vremenski određeno do kad se mogu vršiti ispravke grešaka u CMS-u, te da za to postoji zakonski rok, ali da CMS to ne određuje.

Izjavio je da se sve promjene koje su vršene retroaktivno mogu utvrditi u CMS-u.

Šabić je ispričao da je on lično sačinio tabelarni prikaz koji je dokaz UDT-a.

Rekao je da se, na osnovu elektronskog uvida u popis spisa iz dnevnih naredbi, koje su dostavljene od Ureda, može utvrditi da je unesena odluka a da sadržaj nije unesen.

Svjedok je izjavio da se sadržaj odluke, koja nije predstavljena na tabeli kao dokaz UDT-a, može vidjeti u bazi podataka.

Ured disciplinskog tužioca u tri disciplinske tužbe tereti Jozak Mađar za kršenje pravilnika i propisa o postavljanjima, Sistemu za automatsku dodjelu predmeta i orijentacionim mjerilima za rad sudija, kao i ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Svjedok tužene Jasmin Ćalija kazao je da je on, kao šef Odjela za imenovanje u VSTV-u, bio prisutan na sjednici Vijeća 5. maja 2023., kada je Jozak Mađar, kao kandidatkinja za predsjednicu Kantonalnog suda, iznijela svoj program. Izjavio je da je, nakon što je Vijeće izabralo Davora Kelavu za predsjednika, tužena pitala svjedoka: “Kako je ovo moguće?”, na što joj je, kako je rekao, svjedok odgovorio da se može obratiti Vijeću.

Svjedok je kazao da se tužena ponašala korektno i da ju je vidio kako ulazi u prostoriju u kojoj je bio predsjednik VSTV- a Halil Lagumdžija, te da je nakon toga bila pauza.

Nastavak disciplinskog postupka je 9. oktobra.

Senita Patković