Vijest

Neophodno ustupanje predmeta ratnih zločina susjednim zemljama

23. Septembra 2024.17:03
Optuženi i osumnjičeni za ratne zločine koji se nalaze van Bosne i Hercegovine moraju krivično odgovarati u susjednim državama, zbog čega je neophodno ustupanje krivičnog gonjenja s ciljem dostizanja pravde, rečeno je nakon sastanka na temu “Unaprijeđenje mehanizama regionalne saradnje u predmetima ratnih zločina“.

Halil Lagumdžija. Foto: BIRN BiH

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je pojasnio da su organizovana dva sastanka koja se odnose na pitanje procesuiranja predmeta ratnih zločina.

“Tiče se toga da imamo, od ukupnog broja predmeta koji se nalaze pred sudovima, preko 40 procenata predmeta s procesnom smetnjom, odnosno predmeta gdje su osumnjičene ili čak i optužene osobe nedostupne organima bosanskohercegovačkog pravosuđa“, kazao je Lagumdžija.

On je naveo da se veliki broj tih osoba nalazi u Srbiji i Hrvatskoj, te da sve države svijeta imaju ustavne odredbe kojima se zabranjuje izručivanje svojih državljana drugim državama.

“U takvoj situaciji, čak i tamo gdje imamo raspisane potjernice, osobe koje borave u tim državama – ako ne prelaze granice tih država – nemaju nikakvu negativnih posljedica“, naveo je on.

Lagumdžija je izjavio da je pravosuđe u BiH prepoznalo taj problem te zaključilo da je potrebno pokušati unaprijediti regionalnu saradnju po pitanju ustupanja krivičnog gonjenja državama u kojima se osumnjičene i optužene osobe nalaze, u protivnom će ta lica ostati nedirnuta od pravde.

Naveo je da su sastanku prisustvovali predstavnici VSTV-a, Suda BiH, Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde BiH, kao i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz.

“Njega smo zamolili da bude tu s nama jer je njegova uloga u budućim procesima nemjerljiva. On nam želi pomoći da napravimo jedan pozitivan pritisak na pravosuđe susjednih država, da se preuzima krivično gonjenje i da te osobe najzad budu suštinski procesuirane i da pokušamo doći do pravde“, pojasnio je on te dodao da su pravosudne institucije dobile saglasnost i od udruženja žrtava.

Glavni tužilac MMKS-a Brammertz je kazao da su Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju i Rezidualni mehanizam okončali svoj rad na predmetima ratnih zločina, te da se sada bave podrškom domaćim pravosudnim organima kako bi oni mogli da urade svoj dio posla.

“Postoje stotine onih koji su optuženi za zločine i koji uglavnom prebivalište i utočište pronalaze u susjednim zemljama, a zločini su počinjeni ovdje u BiH. Budući da ustavi tih zemalja zabranjuju izručenje svojih državljana drugim zemljama, ne postoji nikakva mogućnost da oni budu izručeni i procesuirani ovdje za djela koja su počinili. Jedini način da se zadovolji pravda u ovim slučajevima jeste da se ustupi krivično gonjenje onim zemljama u kojima se nalaze osumnjičeni”, izjavio je on.

Dodao je da je nedavno imao priliku boraviti u susjednim zemljama BiH, gdje je dobio uvjeravanja da će oni procesuirati predmete ratnih zločina, ukoliko im krivično gonjenje bude ustupljeno.

Aida Trepanić Hebib