Suđenje

Lučić i ostali: Tužilaštvo planira pozvati više od 120 svjedoka

10. Septembra 2024.16:41
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je više od 120 svjedoka na suđenju bivšem ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošu Lučiću te Siniši Papazu, Daliboru Šehovcu i Mirku Ristoviću, optuženima za zloupotrebu položaja koja se odnosi na trošenje sredstava reprezentacije i korištenje službenih vozila.

Miloš Lučić s braniteljicom Ninom Karačić-Brković. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Elvira Stanojlović kazala je da će biti pozvano 118 svjedoka, kao i ovlaštena službena lica Državne agencije za istrage i zaštitu, te vještaci saobraćajne, mašinske i finansijske struke. Planirano je ulaganje oko 400 materijalnih dokaza.

“Nakon što se izvedu svi dokazi koji se predloženi u optužnici, smatramo da ćemo dokazati da su optuženi počinili krivična djela na način i mjestu kako je opisano u optužnici, i da će ih Sud proglasiti krivim i kazniti po zakonu“, kazala je tužiteljica.

Odbrana Lučića se u uvodnoj riječi osvrnula na kršenje presumpcije nevinosti zbog kontinuiranog oglašavanja iz Tužilaštva da se u ovom slučaju radi o predmetu visoke korupcije.

“To je generiralo čitavu medijsku hajku prema gospodinu Lučiću“, kazala je braniteljica Vasvija Vidović.

Prema njenim riječima, visoka korupcija se spominje jedino zato što je riječ o bivšem ministru, a da je ustvari prvi put da se u tu grupu svrstava predmet u kojem je, prema optužnici, ostvarena imovinska korist manja od 70.000 maraka.

“Nije ostvarena nikakva protivpravna imovinska korist i to ćemo dokazati“, navela je Vidović.

Ona je navela da je utrošak reprezentacije bio unutar dozvoljenih granica, da je gorivo korišteno za službena putovanja, te da je servisiranje vozila bilo potrebno.

“Odbrana će pokazati da nema nijedne nezakonite radnje Lučića i da je sve radio po zakonu i proceduri“, kazala je braniteljica.

Ona je istakla da se u optužnici ne navode imena 79 svjedoka te da nema ni njihovih iskaza, kako bi se moglo vidjeti na koje će okolnosti biti saslušani, već je samo stavljeno “predstavnik oštećenih“.

To, kako je navela, direktno utiče na pravo na odbranu i onemogućava nju kao braniteljicu da se pripremi za unakrsno ispitivanje.

Tužiteljica Stanojlović se složila da nije uobičajeno da se ne navode imena svjedoka, ali da postoji dokumentacija iz koje se može zaključiti na koje okolnosti svjedoče. Kako je objasnila, Tužilaštvo je tako postupilo jer Lučić ni u jednoj svojoj odluci nije naveo s kime će se sastati, nego je umjesto toga navodio “predstavnici određenih organa vlasti” ili “organizacija” .

“To je iz razloga da Tužilaštvo ne bi moglo provjeriti. Odbrana dobro zna na koje okolnosti će svjedočiti – da li su održavali sastanke“, kazala je tužiteljica.

Vidović je na to kazala da je stvar istrage ukoliko Tužilaštvo smatra da nije bilo sastanaka.

Ostale Odbrane nisu iznosile uvodne riječi u ovoj fazi postupka.

Tužiteljica je na početku ročišta kazala da se slaže s ranijim prijedlogom Odbrana da se nastavi sa započetim čitanjem optužnice koja je obimna.

Lučiću, koji je optužen i za pronevjeru u službi, na teret je stavljeno da je od maja 2020. do decembra 2022. sebi odobravao korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist, zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu za točenje goriva u različita vozila – koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, održavao vozila mimo odabranih i ovlaštenih servisa, te prisvojio elektronsku opremu Ministarstva za koju je lažno prijavio da je ukradena.

Prema navodima optužnice, Lučić je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva, a od Papaza je nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni u ugostiteljskim objektima, te ih preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva, ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim objektima.

Na teret mu je stavljeno da je – koristeći službeni audi A6 – vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su tako predstavljali troškove koji se nisu desili.

Lučića optužnica tereti da je oštetio budžet u iznosu od 69.777 KM.

Nastavak suđenja biće naknadno određen.

Marija Taušan