Vijest

Posljedice napada u Mostaru mogle biti veće da se maloljetnici nisu zaključali

4. Septembra 2024.16:36
Napadi u Mostaru nisu bili nacionalno motivirani niti su napadači imali obilježja navijačkih skupina, rečeno je tokom konferencije za medije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona održane nakon novog napada na maloljetnike u Bijelom Polju.
Konferencija za medije u Mostaru. Foto: BIRN BiH

Načelnik odjela krim policije Dario Prusina kazao je da su sinoć, 4. septembra, malo iza ponoći obaviješteni o napadu na tri maloljetnika od strane pet nepoznatih napadača s neregistrovanim Golfomdvojkom”.

“Policijska patrola koja je bila na tom terenu krenula je u potragu za vozilom i susrela ga na cesti. Uključili su svjetlosnu i zvučnu signalizaciju i dali se u potjeru za njima. Potjera je trajala nekih kilometar i pol, gdje osumnjičene osobe gube kontrolu nad vozilom i udaraju u zid jedne kuće”, rekao je Prusina.

Od pet osoba, četiri su punoljetne i priznale su napad.

“Kod njih su pronađene dvije teleskopske palice i jedna potkapa u cilju maskiranja. Desio se napad na djecu koja su 2006. i 2011. godište. To su bukvalno djeca”, istaknuo je Prusina, dodavši da bi posljedice ovog napada bile zasigurno veće da se napadnuti nisu sklonili u jednu kuću, te se zaključali iznutra.

Upitan o motivima, kazao je da istraga još traje, a da do motiva još nisu došli, kao niti u slučaju napada na dva maloljetnika od 1. septembra u ulici Ante Starčevića. Jedan od napadača je identifikovan, priznao je i određen mu je jednomjesečni pritvor, kako je rečeno, ali on nije otkrio pomagače.

Nakon ponovljenih novinarskih pitanja o motivima napada, načelnik sektora kriminalističke policije u upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Mirza Rožajac kazao je da se ovdje radi o osobama iste nacionalnosti, te da motivi nisu te prirode.

Detektor je ranije pisao i o skorim napadima kod Lučkog mosta, u Malom Polju kod Blagaja i Bačevićima, gdje su, prema pisanju lokalnih medija, napadači oblijepili igralište i naselje slikama nacističkih svastika, ustaškim slovom “U” te oznakama Hrvatskog vijeća obrane, koje su stanovnici potom uklonili.

Kristina Spajić-Perić