Vijest

Obilježena godišnjica stradanja civila koji su čekali u redu za hljeb

30. Augusta 2024.13:33
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježena je 32. godišnjica stradanja 11 građana Sarajeva, koji su ubijeni u redu za hljeb u naselju Alipašino Polje, u eksploziji minobacačke granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) u Nedžarićima.
Obilježavanje godišnjice stradanja u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, Senida Karović kaže da je stradanje civila u glavnom gradu nedovoljno kažnjeno, te da bez presuda Haškog tribunala niko ne bi bio osuđen za opsadu Sarajeva.

“Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine, po pitanju pravde, ništa ne rade”, rekla je Karović.

Kazala je da ono što najviše boli žrtve, građane Sarajeva koji su preživjeli opsadu, jeste činjenica da pravda nije stigla pojedince koji su snajperski djelovali, bacali granate po Sarajevu i koji su Sarajlije držali opkoljene 1.425 dana.

“Boli, to je najveća bol, to su najveće patnje”, kazala je Karović i pozvala pravosudne institucije da procesuiraju odgovorne za stradanja Sarajlija.

U eksploziji granate 30. augusta 1992. ubijeni su: Rifet Bahtić, Jasmina Duraković, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Adnan Lingo, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj i Edin Uzunović, dok je teže ili lakše ranjeno više od 50 građana.

Sarajevski civili, kako je utvrđeno presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), napadani su snajperskim i artiljerijskim projektilima dok su obrađivali vrtove, kupovali na pijaci ili čistili gradske ulice. Na njih je pucano dok su bili na sahranama, u kolima hitne pomoći, tramvajima, autobusima ili na biciklima.

Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović podsjetila je na haške presude kojima su procesuirani odgovorni za opsadu Sarajeva, ali je navela da je mali broj ljudi osuđen za “toliki broj ubijenih i ranjenih naših sugrađana”.

“I danas, nakon 32 godine, govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego i zbog budućnosti. Potrebno je stalno govoriti o tome da se takav zločin ne bi nikada ponovio”, kazala je Hota-Muminović.

Presudama u Hagu, za kampanju terora nad civilima – snajperskim i artiljerijskim napadima – na doživotne kazne zatvora osuđeni su bivši politički i vojni vođa Republike Srpske – Radovan Karadžić i Ratko Mladić, te bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Stanislav Galić. Nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomir Milošević osuđen je na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Tokom 44 mjeseca opsade, prema podacima udruženja, od 1992. do 1995. godine ubijeno je više od 11.000 stanovnika, od čega oko 1.600 djece. Više od 30 godina nakon završetka rata, nije podignuta nijedna optužnica protiv odgovornih za granatiranje i snajpersko djelovanje nad građankama i građanima Sarajeva.

Lejla Memčić