Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje za silovanje kod Zvornika

30. Augusta 2024.15:35
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planiran početak suđenja Zdravku Čvoriću, optuženom za zločine na području Zvornika 1992. godine.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Čvorić se tereti da je u svojstvu rezervnog policajca Stanice javne bezbjednosti Zvornik – krajem jula 1992., kao čuvar u zatvoru u objektu FK “Divič”, naoružan – nasilno izveo ženu bošnjačke nacionalnosti nad kojom je – oružjem i uz prijetnju za život – počinio silovanje u obližnjem objektu, a početak suđenja mu je zakazan za četvrtak, 5. septembra.

Dan kasnije, zakazano je izricanje presude Mustafi Vrapcu, bivšem uposleniku Tužilaštva BiH, optuženom za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Vrabac se tereti da je od 7. februara 2019. do 11. jula 2022. – u svojstvu rukovodioca Odsjeka za opće poslove – krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva koja služi kao dokaz da je osoba, koja je ima, ovlašteno službeno lice ove institucije. On je, prema optužnici, od decembra 2022. do 9. januara 2023. u više navrata zahtijevao, a potom i zaprimio nagradu za sebe, kako bi korištenjem svog pretpostavljenog uticajnog položaja posredovao da službeno lice u Tužilaštvu ne izvrši službenu radnju.

Nino Bilajac