Suđenje

Počelo obnovljeno suđenje Amiru Zukiću i ostalima

29. Augusta 2024.15:20
Obnovljeno suđenje Amiru Zukiću i ostalima za zloupotrebe prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima, počelo je u sarajevskom Općinskom sudu, nakon što je ranije ukinut osuđujući dio prvostepene presude.
Amir Zukić. Foto: BIRN BiH

Sud je uvažio prijedloge svih Odbrana koji su izneseni na statusnoj konferenciji i donio odluku da prihvata sve dokaze iznesene u prethodnom postupku. Odbrana Safeta Bibića će iznijeti nove materijalne dokaze, saslušati svjedoke i vještake na okolnosti porijekla novca koji je privremeno oduzet od optuženog.

“Interes mog klijenta jeste da se ovo sve završi brzo i efikasno“, rekla je Zukićeva braniteljica Senka Nožica i dodala da ova Odbrana neće imati novih dokaza u obnovljenom postupku.

Sabina Hota-Ćatović, braniteljica Eseda Džananovića je rekla da odustaju od jednog ranije iznesenog dokaza, jer ga smatraju nerelevantnim.

Iako su Odbrane svih optuženih bile saglasne da u obnovljenom postupku nije potrebno ponovo čitati optužnicu, sutkinja Belma Čano-Sejfović odlučila je da će na narednom ročištu Tužilaštvo čitati objedinjene tačke optužnice na koje se odnosi obnovljeni postupak.

Kantonalni sud ukinuo je prvostepenu presudu iz jula 2022., kojom su Zukić, Bibić, Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. i osuđeni na kazne od godinu i po do šest godina zatvora.

Ranijom presudom je Zukić, bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije, osuđen na tri godine zatvora, koliko je dobio i Džananović, tadašnji izvršni direktoru za elektrodistribuciju “Elektroprivrede BiH”. Bibić, koji je bio tehničar u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke, na godinu i po zatvora.

Istom presudom su Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni. Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić te Senad Trako.

Naredno ročište zakazano je za 12. septembar.

Lejla Memčić