Suđenje

Amir Zukić i ostali osuđeni za uzimanje novca za zapošljavanje, Asim Sarajlić oslobođen

29. Jula 2022.12:41
Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni su krivima za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. godine i osuđeni na zatvorske kazne od godinu i po do šest godina zatvora. Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni su prvostepenom presudom.


Amir Zukić. Foto: BIRN BiH

Zukić, koji je u to vrijeme bio generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, osuđen je na tri godine zatvora, koliko je izrečeno i Džananoviću, tadašnjem izvršnom direktoru za elektrodistribuciju “Elektroprivrede BiH”.

Bibić, koji je bio tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), na godinu i po zatvora.

Oni su proglašeni krivim za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11.000 do 20.000 maraka. Novac je, kako se navodi, u nekim slučajevima predavan, a u nekim nije, jer je došlo do hapšenja optuženih.

Presudom Opštinskog suda u Sarajevu utvrđeno je da su prilikom zapošljavanja na otvorena radna mjesta u elektrodistribucijama u Zenici, Tuzli i Bihaću, Zukić i Bibić preko Senada Trake i Karavdića pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje, a potom su koristili uticaj preko Džananovića, koji je u svojstvu izvršnog direktora u “Elektroprivredi BiH” proglašen krivim za zloupotrebu položaja.

U presudi se navodi da je Bibić koristio poznanstva stečena dugogodišnjim iskustvom radeći kao glavni tehničar na Klinici za Otorinolaringologiju KCUS-a, te član ili predsjedavajući više upravnih i nadzornih odbora, kao i predavač na Fakultetu zdravstvenih studija. On je proglašen krivim i za nezakonita posredovanja u zapošljavanju u Opštu bolnicu u Sarajevu, kao i preduzeće “Pokop”.

Presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi od Bibića u ukupnom iznosu od oko 80.000 maraka, a od drugih su oduzeti telefoni, kojima su razmjenjivali poruke prilikom činjenja krivičnih djela. Oduzimanje imovinske koristi od Zukića i drugih je odbijeno, jer nije došlo do primopredaje novca.

Sarajlić, takođe funkcioner SDA, oslobođen je po jednoj tački optužnice, a Nedžad Trako po više tačaka. Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić te Senad Trako.

“Izostali su bitni elementi opisa krivičnog djela”, kazala je sudija Tanja Curović obrazlažući oslobađajuće dijelove presude.

Ona je dodala da Sud nije stekao uvjerenje da su optuženi svojim radnjama počinili udruživanje radi činjenja krivičnog djela, što im je optužnicom takođe stavljeno na teret.

Sudija je rekla da su izrečene kazne u granicama propisanih i da je Sud imao u vidu stepen krivice i okolnosti pod kojima su djela počinjena. Osvrnula se na svjedokinju koja je izjavila da je dala posljednjih 100 maraka.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 2018. godine, a tokom suđenja je saslušano 110 svjedoka i vještaci, te je uvedeno 300 materijalnih dokaza.

Ranije je u ovom predmetu, zbog pomoći počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, osuđen Seid Fazlagić na osam mjeseci zatvora, po sporazumu koji je potpisao sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom.

Zbog zdravstvenog stanja je odvojen predmet u odnosu na Mirsada Kukića, koji je prvostepenom presudom osuđen na godinu zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi BiH”.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Marija Taušan