Vijest

Policija zabrinuta nastavkom navijačkih incidenata u Mostaru u predizbornoj kampanji

Policija zabrinuta nastavkom navijačkih incidenata u Mostaru u predizbornoj kampanji

28. Augusta 2024.16:04
28. Augusta 2024.16:04
Incidente koji se posljednjih nekoliko sedmica u Mostaru i okolini nezvanično povezuju s navijačkim obračunima, ministri policije i sigurnosni stručnjaci vide kao moguće iscenirane događaje koji se koriste za prikupljanje političkih poena na štetu građana.

Oni su objavili zajedničko saopćenje nakon što su komesar policije, ministar sigurnosti i gradonačelnik grada Mostara održali sastanak o sigurnosnoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak pozvao je policijske agencije da stave pod kontrolu narušenu sigurnost i spriječe obračune navijača.

“To su kriminalne grupe, ako jedni drugima nanose povrede. Zakon je jasan. Pozivam sve da urade sve da bi se ovo spriječilo, a oni koji zloupotrebljavaju ovo stanje da bi obezbijedili sebi biračko tijelo, na sramotu im, i takvih ljudi se stidim i ograđujem se od svih koji će na uštrb građana raditi u interesu svojih političkih opcija“, kaže Isak.

Marijo Marić, ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, novinarima Detektora nije bio dostupan za razgovor, ali je u zvaničnom saopćenju objavljenom u utorak, 27. augusta, nekoliko dana nakon što je napadnut maloljetnik kod Blagaja i djeca na igralištu u Bačevićima, pozvao sve da ne ometaju istrage iznoseći u javnost zaključke i nepotvrđene informacije.

“Bit ću iskren i jasno reći da pretpostavljam da je trenutno na djelu najava i pokušaj degutantnog skupljanja predizbornih bodova na račun mira i sigurnosti građana Mostara i cijele BiH”, navodi se u saopćenju ministra.

Prema podacima iz policije, u Malom Polju kod Blagaja nekoliko osoba je 25. augusta fizički napalo maloljetnika, te su mu skinuli majicu s natpisom “Red Army“, obilježje navijačke grupe Fudbalskog kluba “Velež“.

Glasnogovornik MUP-a HNK-a, Ljudevit Marić kaže da je maloljetnik prepoznao jednog od napadača i da bi istraga trebala biti završena krajem sedmice.

Tri dana ranije, policiji je prijavljeno da su u Bačevićima, naselju u kojem uglavnom žive građani srpske nacionalnosti, na igralištu napadnuta djeca.

Lokalni mediji su prenijeli da su napadači oblijepili igralište i naselje slikama nacističkih svastika, ustaškim slovom “U“, te oznakama Hrvatskog vijeća obrane, koje su stanovnici potom uklonili. Gradonačelnik Mario Kordić oglasio se 24. augusta na zvaničnoj stranici Grada Mostara, te osudio postavljanje “plakata s neprimjerenim sadržajem“ u Bačevićima, a u policiji kažu da je slučaj rasvijetljen i počinitelji pronađeni.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić posjetio je ovo, kao i naselje Opine u okolini Mostara, većinski naseljenom Bošnjacima. Grupa nepoznatih muških osoba je 14. augusta napala i povrijedila tri osobe, među kojima i jedno dijete. I ovaj slučaj je prijavljen mostarskoj policiji, ali počinioci još uvijek nisu identifikovani.

Sastanak Sevlida Hurtića, Roberta Perića i Marija Marića u Mostaru. Foto: Facebook profil Sevlida Hurtića

“Ovo meni liči na smišljene, kontinuirane napade, da neko želi da podiže tenzije, da bude napeto, a djeca ispaštaju. Ovakvi napadi su potpuno neprihvatljivi i moraju biti odmah i temeljito istraženi“, kaže Hurtić.

Ministar Marić je saopćio da ga zabrinjavaju i objave na portalima u vezi s ovim slučajem.

“Rečeno je da su se u Bačevićima nekoliko dana prije prijavljenog incidenta čuli rafali, ali da je odlučeno da se to ne prijavljuje policiji. Teška retorika, a to se pokazalo, zapravo uspijeva samo poljuljati povjerenje građana u institucije države, a to joj i jest cilj, pa za posljedicu imamo ugroženo funkcioniranje sistema i opću, subjektivnu klimu nesigurnosti“, rekao je Marić u zvaničnom saopćenju.

Posljednji u nizu incidenata koji se dogodio na mostarskim ulicama je napad kod Lučkog mosta, u kojem je nekoliko maskiranih osoba napalo dvije osobe i razlupalo automobil. Dvije osobe su privedene i trenutno traje kriminalistička obrada nad njima, naglašeno je na sastanku komesara policije, ministra sigurnosti i gradonačelnika grada Mostara.

Da se Federalna uprava policije treba uključiti u rješavanje narušene sigurnosne situacije u HNK-a smatra zastupnik u Federalnom parlamentu Sanel Kajan. On je u utorak uputio službenu inicijativu, navodeći u obrazloženju da je sigurnosna situacija u Mostaru ozbiljno narušena.

“Sve oči su uprte u FUP, jer nadležne kantonalne strukture očito ne znaju ili ne žele da se ozbiljno uhvate u koštac sa sve češćim napadima kriminalnih bandi koje haraju Mostarom”, kaže Kajan i dodaje da je javnost Mostara krajnje uplašena.

“U strahu su za svoju djecu, svoje porodice, svoju imovinu“, kaže Kajan.

Isak navodi da FUP stoji na raspolaganju policijskim strukturama u Mostaru, ali da zvaničan poziv još uvijek nisu dobili.

Ultrasi na jednoj od ranijih utakmica. Foto: N1

Sandi Dizdarević, stručnjak za sigurnost, profesor kriminalističke psihologije i istražilac tužilaštva u penziji smatra da je sigurnosna situacija u posljednjih nekoliko godina narušena – ne samo u Mostaru, nego i u cijeloj BiH. Kaže da, za razliku od prethodnih godina, ovaj put vidimo promptne reakcije policijskih organa.

Prema njegovom mišljenju, posljednja hapšenja predstavljaju “ad hoc” rješavanje događaja, nema strateškog pristupa kojim će upravljati uprava policije, a fenomen huliganskih obračuna se neće staviti pod kontrolu.

“Tim fenomenom, odnosno pojedincima koji u tome učestvuju, upravlja se iz političkih centara“, smatra Dizdarević.

Jedan od osnovnih načina ili modusa upravljanja u BiH, pa tako i u Mostaru, jeste izazivanje percepcije, subjektivnog stanja, straha kod građana, govori.

“Apelovao bih da se spuste tenzije i pojedinih političkih stranaka, jer nema potrebe dodatno otežavati ni rad policijskih organa ni ostvarivati neke jeftine političke bodove“, govori on.

U MUP-u ne mogu izdvojiti broj incidenata povezanih s navijačkim skupinama, jer svi spadaju pod remećenje javnog reda i mira.

Sukob navijačkih grupa dva mostarska kluba, Veleža i Zrinjskog, često se odvija van stadiona. U septembru prošle godine policija je u odmaralištu Lepenica spriječila navijački obračun Ultrasa i Red Armyja. Pronađeno je i oduzeto više od 50 drvenih držalica, letvi i sličnih predmeta. I nakon toga zabilježeno je više incidenata između ove dvije grupe.

Lejla Memčić