Vijest

BIRN BiH traži prevodioca za izradu baze podataka djece nestale u ratu u BiH

28. Augusta 2024.16:59
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) raspisuje oglas za prevodioca koji će biti angažovan tokom trajanja projekta Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) projekta “Što te nema – obrisi dječijih lica“.
BIRN BiH
Ilustracija. Foto: BIRN BiH

Prema podacima Instituta za nestale osobe, tokom rata je s područja BiH nestalo 1.297 maloljetnika, a za 372 njih se još uvijek traga. Cilj projekta “Što te nema – Obrisi dječijih lica“ je da se upravo skrene pažnja javnosti i institucijama na ovu posebno ranjivu skupinu i njihovu sudbinu, koja se često utopi u sveobuhvatnom broju nestalih. BIRN BiH će članovima porodica nestale djece pomoći da osiguraju moralnu satisfakciju i podržati ih u njihovom nastajanju da osiguraju pravdu za svoje nestale.

Glavna aktivnost projekta bit će izrada baze podataka koja će, pored osnovnih informacija (ime, prezime, datum rođenja, mjesto nestanka), ispričati priču o 50 nestalih maloljetnika, te doprinijeti prestanku prakse da se o nestalima priča samo kroz brojeve. Pored izrade baze podataka, BIRN BiH će proizvesti devet (9) analiza i dokumentarni film, koji će biti prevedeni na engleski jezik.

Ovim pozivom BIRN BiH traži prevodioca koji će analize/titlove za dokumentarac prevoditi na engleski jezik.

Ugovor će biti potpisan na period od 15.9.2024. do 30.11.2025. godine, a prevodilac će tekstove za prijevod dobijati po kreiranju istog.

Svi zainteresirani trebaju poslati:

      1. Biografiju sa dokazom o kvalifikacijama, uključujući reference s prethodnim iskustvom na sličnim projektima (kopija diplome o stručnoj spremi, dokaz o radnom iskustvu);
      2. Minimalno dva primjera prijevoda (kratkog) stručnog teksta (društvene nauke, tranzicijska pravda poželjno);
      3. Finansijsku ponudu – navesti iznos cijene po kratici teksta (1800 znakova);
      4. Saglasnost rukovodioca institucije i dokaz o neplaćenom odsustvu za vrijeme trajanja ugovora na svom redovnom poslu, ukoliko je kandidat državni službenik.

Dokumente treba poslati Katarini Zrinjski na e-mail adresu [email protected] najkasnije do 11. septembra 2024. godine.

BIRN BiH je nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu koja radi u oblasti tranzicijske pravde i vladavine prava. Više informacija na http://birn.eu.com/network/birn-bosnia-and-herzegovina/ i www.detektor.ba.

BIRN BiH je poslodavac jednakih mogućnosti, te prihvata prijave svih zainteresiranih lica, bez ikakvih predrasuda po bilo kom osnovu.

Opis poslova pogledajte ovdje.

Ovaj oglas za posao je proizveden uz pomoć projekta Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Sadržaj ovog oglasa je isključiva odgovornost BIRN-a i ne odražava nužno stavove Evropske unije niti UNDP-a.

Autor Detektor