Vijest

BIRN BiH traži IT eksperta za izradu baze podataka djece nestale u ratu u BiH

28. Augusta 2024.16:57
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) raspisuje oglas za IT eksperta koji će razviti bazu podataka nestale djece u ratu u BiH.


Ilustracija: BIRN BiH

Prema podacima Instituta za nestale osobe, tokom rata je s područja BiH nestalo 1.297 maloljetnika, a za 372 njih se još uvijek traga. BIRN BiH projektom “Što te nema – Obrisi dječjih lica“ želi da doprinese ukidanju prakse da se o žrtvama govori samo kroz brojeve, te će predstavljanjem priča o najmanje 50 nestale djece ostaviti trag o njihovom postojanju – o tome iz koje porodice potiču, koliko su i kako živjeli, šta su voljeli ili željeli postati. Glavni cilj projekta je da se u javnosti stavi fokus na nestalu djecu, kako bi se podstakle institucije, ali i pojedinci – koji imaju informacije o grobnicama – da podijele svoje znanje, kako bi žrtve našle smiraj, a članovi njihovih porodica mir.

Glavna aktivnost projekta bit će izrada baze podataka koja će, pored osnovnih informacija (ime, prezime, datum rođenja, mjesto nestanka), ispričati priču o 50 nestalih maloljetnika, te doprinijeti prestanku prakse da se o nestalima priča samo kroz brojeve.

Ovim pozivom BIRN BiH traži IT eksperta koji će izraditi bazu podataka nestale djece.

BIRN BiH će, na osnovu izrađene metodologije prezentacije prikupljenih podataka, angažirati IT eksperta za izradu posebne podstranice na www.detektor.ba web stranici, koja će služiti kao multimedijalna platforma za prezentaciju baze.

Nakon prikupljenih podataka i obavljenih intervjua, uzima se u pripremu medijska prezentacija podataka u vidu kartica, odnosno multimedijalnih infografika s nekoliko elemenata.

Osnovi elementi profila svakog maloljetnika:

  • fotografija;
  • lični podaci;
  • Osobine (najdraža igra, crtić, predmet, osoba, igračka, snovi);
  • video sjećanja;
  • faktografija nestanka;
  • apel.

Vizuelni identitet svakog profila trebao bi na neki način biti jedinstven, odnosno imati neku zajedničku komponentu za cijeli profil (npr. dječiji koraci koji nestaju u tami).

Također, baza bi trebala sadržavati i veze za ranije objavljene članke BIRN-a BiH o nestalim osobama, kao i linkove koji se mogu vezati za druge baze – primjera radi za Bazu o sudski utvrđenim činjenicama o ratu u BiH, a koji se na neki način mogu vezati za nestanak djece u okviru ove baze, recimo, na teritorijalnom principu.

Svi ovi elementi uzimaju se u obzir prilikom izrade IT rješenja i vizuelnog identiteta baze podataka.

Svi zainteresirani trebaju poslati:

  1. Biografiju sa dokazom o kvalifikacijama, uključujući reference s prethodnim iskustvom na sličnim projektima (kopija diplome o stručnoj spremi, dokaz o radnom iskustvu);
  2. Portfolio;
  3. Finansijsku ponudu – navesti iznos za cjelokupni angažman;
  4. Opis izrade baze;
  5. Rok za izradu baze;
  6. Saglasnost rukovodioca institucije i dokaz o neplaćenom odsustvu za vrijeme trajanja ugovora na svom redovnom poslu, ukoliko je kandidat državni službenik.

Dokumente treba poslati Katarini Zrinjski na e-mail adresu [email protected] najkasnije do 11. septembra 2024. godine.

BIRN BiH je nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu koja radi u oblasti tranzicijske pravde i vladavine prava. Više informacija na http://birn.eu.com/network/birn-bosnia-and-herzegovina/ i www.detektor.ba.

BIRN BiH je poslodavac jednakih mogućnosti, te prihvata prijave svih zainteresiranih lica, bez ikakvih predrasuda po bilo kom osnovu.

Opis poslova pogledajte ovdje.

Ovaj oglas za posao je proizveden uz pomoć projekta Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Sadržaj ovog oglasa je isključiva odgovornost BIRN-a i ne odražava nužno stavove Evropske unije niti UNDP-a.

    Autor Detektor