Vijest

Sud prihvatio nagodbu s policajcima koji su primili mito

26. Augusta 2024.17:15
Okružni sud u Banjaluci donio je presudu te osudio policajace iz Dervente – Jovana Zorića i Nenada Šainovića – na godinu dana zatvora za uzimanje mita, a nakon što je prihvaćen sporazum koji su sklopili s Republičkim javnim tužilaštvom.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Uz zatvorsku kaznu, izrečene su im i novčane – Zoriću od 30.000, a Šainoviću od 20.000 KM, te petogodišnja zabrana obavljanja djelatnosti, kao i oduzimanje stečene imovinske koristi.

Prema optužnici, oni su tokom kontrole saobraćaja primali mito da bi oprostili saobraćajne prekršaje. Trojica policajaca su u periodu od novembra 2023. do februara 2024. godine u više navrata primali novčane poklone u vrijednosti od 10 do 100 KM čime su, kao službena lica, primili novac za sebe da u okviru svog službenog ovlašćenja ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti.

Novac su, prema navodima optužnice, primali i od šumokradica, da ih ne prijave nadležnom šumskom gazdinstvu za bespravnu sječu šume.

Uz Šainovića i Zorića, optužnica je teretila i policajca Ivana Zebu, ali on se nije nagodio s Tužilaštvom pa je postupak protiv njega razdvojen.

Sud je za davanje mita osudio Petra i Nenada Stanića, Savu Marića, Mladena Akrapa i Savu Stjepanovića, koji su kažnjeni novčano od 1.500 do 3.000 KM.

Đorđe Vujatović