Suđenje

Vrabac: Početkom septembra presuda bivšem uposleniku Tužilaštva BiH

23. Augusta 2024.12:43
Nakon što je Odbrana u završnoj riječi zatražila da Mustafa Vrabac, nekadašnji uposlenik Državnog tužilaštva, bude oslobođen za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, izricanje presude je najavljeno za početak septembra.

Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Branilac Dragiša Jokić je u završnoj riječi kazao da činjenično nedostaju bitni elementi predmetnog krivičnog djela za koje je optužen Vrabac.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo nije dokazalo da optuženi ima status službenog lica i mogući uticaj u izvršenju krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

“Zašto bi se kao rukovodilac smatrao službenim licem”, kazao je Jokić te dodao da pristup prostorijama u kojima se nalaze službene legitimacije ne daju Vrapcu ovlaštenja službenog lica.

Kazao je da je Tužilaštvo jasno propisalo ko rukovodi i odlučuje o poslovima u ovoj instituciji, a da sve ostalo spada u poslove o radu. Opisi poslova optuženog su, prema braniocu, kao poslovi portira, te se u ovakvim slučajevima radi o osobama koje rade poslove koji su od javnog interesa, ali ne odlučuju o pravima građana.

Branilac je mišljenja da se optužnicom morao dokazati uticaj i da djelo zaista postoji, a koje u stvarnosti nije postojalo. Rekao je da je optuženi novac tražio za Tužilaštvo, što se i u optužnici navodi, a ne za sebe.

Na kraju je kazao da optuženi nije primio nikakvu imovinsku korist, jer je novac izuzet.

Vrabac se tereti da je od 7. februara 2019. do 11. jula 2022. u službenim prostorijama Tužilaštva BiH  – u svojstvu rukovodioca Odsjeka za opće poslove krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva koja služi kao dokaz da je osoba koja je ima ovlašteno službeno lice ove institucije.

Prema optužnici, Vrabac je od decembra 2022. do 9. januara 2023. godine svjestan svojih protivpravnih radnji, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi – u više navrata zahtijevao, a potom i zaprimio nagradu za sebe, kako bi korištenjem svog pretpostavljenog uticajnog položaja posredovao da službeno lice u Tužilaštvu ne izvrši službenu radnju.

Presuda će biti objavljena 6. septembra.

Senita Patković