Vijest

Šta pouzdano znamo o e-mail prijetnjama uposlenicima Vlade Republike Srpske?

21. Augusta 2024.15:00
Nakon što su na e-mail adrese nekolicine zaposlenika u Vladi Republike Srpske stigle prijeteće poruke, vlasti i stručnjaci naglašavaju važnost međunarodne saradnje i prilagođavanja zakona novim prijetnjama putem interneta, dok su motivi i identitet osobe koja je prijetila i dalje nejasni.
Vlada Republike Srpske. Foto: EPA/MIKKO PIHAVAARA

Uposlenici Vlade Republike Srpske ove sedmice su dobili poruku napisanu na njemačkom jeziku u kojoj im se prijeti.

“Treba vas isključiti, najradije vas obezglaviti, svašta vam raditi i pobiti vas bombom i potrudiću se da vam se to desi u roku od 24 sata”, navodi se u poruci sa naslovom “Srpski teroristički narod”, čiji je sadržaj objavio Glas Srpske.

Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da je telekom operater preko kojeg je poruka stigla iz Njemačke, ali da je poruka poslata iz Prištine.

“Naše službe rade na tome. Jeste da se u toj poruci koja je napisana na njemačkom jeziku pominje kako će neko biti ubijen, kako treba poskidati glave, kako će se on pobrinuti za to, ali službe rade svoj dio posla. Svi koji su primili poruke, ne obaziru se previše”, rekao je Višković medijima.

Višković poruku vidi kao vrstu pritiska usmjerenog na Republiku Srpsku koji bi trebao da izazove paniku, te optužio Ambasadu SAD-a u Sarajevu za kreiranje scenarija u kojem je stigla ova prijeteća poruka.

Kako je naveo, ovo nije prvi put da prijeteće poruke stižu na e-mail adrese institucija.

“Imamo zaista dobru i stručnu ekipu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ljudi koji se bave cyber kriminalom, i mi ćemo i ovo dešifrovati. Već sam vam rekao odakle je poruka došla, odakle je upućena, ali onda morate putem Interpola i saradnjom sa drugim policijskim strukturama, nažalost, i van prostora BiH da tražite saradnju i pomoć. Sad zavisi koliko će oni biti spremni da pomognu našem ministarstvu”, dodao je Višković.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, na upit Detektora o ovom slučaju, stigao je samo kratak odgovor da rade na slučaju u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom Banjaluka.

U utorak su pojedini mediji objavili da je MUP povećao bezbjednost, ali je ta informacija kasnije demantovana.

“Ne preduzimamo pojačane aktivnosti, nego redovne aktivnosti koje su bile na snazi u prethodnom periodu”, rečeno je u MUP-u Republike Srpske.

Dražen Višnjić, direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Vlade Republike Srpske, kaže da je ova prijetnja dio onoga što se naziva kriminalom koji je omogućen putem interneta.

“U današnjem slučaju to su prijetnje sa elementima terorizma putem cyber tehnologija. Današnji događaj je takođe pokazao neophodnost međunarodne saradnje u borbama protiv svih vrsta prijetnji uključujući i takozvani cyber-enabled crime”, kaže Višnjić za Detektor.

Prema njegovim riječima, kroz uspostavljene kanale međupolicijske i međutužilačke saradnje došlo se do otkrivanja počinilaca krivičnog djela.

“U ovakvim slučajevima neophodno je pratiti uputstva koje istražni organi saopštavaju. Treba naglasiti da sve policijske agencije u regionu imaju iskustva u ovom polju”, napominje Višnjić.

Dodaje i da osim prijetnji bilježe značajan broj prevara na internetu, zbog čega je potrebna prevencija.

Cyber-enabled crime se ogleda u čitavom spektru aktivnosti, od obuka u prepoznavanju prevara (za građane, mala i srednja preduzeća), usvajanju i implementaciji zakonodavnih okvira (Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakon o elektronskim komunikacijama), implementaciji anti-fraud platformi u finansijskim institucijama, carini, ali i poslovnim platformama. Poseban aspekt u borbi protiv cyber-enabled crimea čini međunarodna saradnja istražnih (policijsko-tužilačkih) i sudskih organa, koja je u današnjem slučaju došla do izražaja”, kaže Višnjić.

On dodaje kako se unapređuju kapaciteti u cyber sigurnosti.

Prema izvještaju o prijetnjama u cyber sigurnosti koji je Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC) pripremao u saradnji sa Detektorom, Bosna i Hercegovina i dalje nema strategiju cyber sigurnosti niti zvanični državni tim za odgovore na cyber napade, što usporava odgovore na prijetnje na internetu.

Izvještaj je ocijenio da su napravljeni određeni pomaci u usvajanju ključnih dokumenata, ali i dalje na usvajanje čekaju zakon o cyber sigurnosti u BiH, sveobuhvatan strateški okvir za cyber sigurnost, te zakon o kritičnoj infrastrukturi.

Đorđe Vujatović