Vijest

Saznanja o ručnoj dodjeli predmeta bivše predsjednice Kantonalnog suda u Novom Travniku

20. Augusta 2024.16:31
U disciplinskom postupku protiv Katice Jozak Mađar, bivše predsjednice Kantonalnog suda u Novom Travniku, svjedokinja Ureda disciplinskog tužioca je ispričala kako su po nalogu tužene u sistemu nezavršene predmete iskazivali završenim i da je predmete u rad sudijama dodjeljivala ručno.
Kantonalni sud u Novom Travniku. Foto: BIRN BiH

Aldijana Nikšić je ispričala kako od 2012. radi na poziciji stručnog saradnika te se prisjetila da je od 2019. do 2020. radila, između ostalog, na izradi nacrta odluka za predsjednicu ovog suda. Prisjetila se kako je za pristup CMS-u imala svoju šifru, ali i od predsjednice Jozak Mađar.

Prisjetila se kako je bila takva praksa da predsjednici na mail šalje završeni nacrt odluke, koje su unosili nakon njenog odobrenja, te da je svako svoj predmet iskazivao završenim.

Nikšić je potvrdila da je sve rađeno po naredbi predsjednice Suda, te da je ona službenika Almira Račića zvala nakon što od Jozak Mađar dobije naredbu koliko predmeta je potrebno iskazati završenim.

Svjedokinja je potvrdila da je znala da je ovakvo postupanje nedozvoljeno i da predstavlja krivično djelo, kao i da je u par navrata to i rekla predsjednici Suda, od koje bi dobila odgovor da ju je ona primila na posao, da je njena obaveza da radi kako joj ona kaže te da “bude zahvalna što ima posao”.

“Mogla sam odbiti, ali mi je slijedila kazna. Prema svima se identično ponašala, morali smo raditi kako je ona rekla”, kazala je Nikšić te dodala kako je ona 2012. primljena na konkurs za posao, a da joj je ugovor istekao dvije godine poslije. Izjavila je kako je od tog momenta radila bez ugovora, sve do 2019. godine, kada je odlučila podnijeti prijavu glavnom upravnom inspektoru.

Posvjedočila je da je u periodu od 2019. do 2020. postojao nalog predsjednice da kurir predmete koji dođu u Sud nosi u njen ured, gdje je ona s predsjednicom sortirala predmete po tome jesu li hitni ili ne. Navela je kako je nakon toga predsjednica na papiriće stavljala inicijale sudaca u saradnji sa šeficom sudske uprave te da je ona u više navrata vidjela da su predmeti dodjeljivani manuelno.

Na upit punomoćnice tužene Jasne Dunđer, svjedokinja je potvrdila da je predsjednica na sve predmete stavljala papiriće te da nije bilo automatske dodjele predmeta.

Ured disciplinskog tužioca u tri disciplinske tužbe tereti Jozak Mađar za kršenje pravilnika i propisa o postavljanjima, sistemu za automatsku dodjelu predmeta (CMS) i orijentacionim mjerilima za rad sudija, kao i ponašanje koje šteti ugledu sudijske funkcije.

Almir Račić je posvjedočio da je u Kantonalnom sudu u Novom Travniku angažovan na poziciji stručnog saradnika za informatiku. Prisjetio se da u ovom sudu radi od 2006. godine, kada je kao namještenik raspoređen na mjesto šefa Odsjeka za informaciono-komunikacionu tehnologiju (IKT).

Svjedok je ispričao kako je 2022. raspisan konkurs za stručnog saradnika za IKT, kada je dobio koeficijent za obračun plate 3,7. Nakon što mu je disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić predočila raniju izjavu u kojoj je naveo da je do drugog mjeseca 2023. dobijao koeficijent od 4,5 – svjedok je kazao kako je on naknadno vratio razliku.

Osvrćući se na dodjelu predmeta sudijama u rad, Račić je ispričao kako je njegova obaveza bila da s predsjednicom usklađuje koeficijente s potrebama sudija te da joj na sedmičnoj bazi dostavlja stanje predmeta.

Prisjetio se kako je ovaj sud od 2018. do 2020. imao vrlo malo predmeta u radu te da je postojala naredba predsjednice da svi predmeti koji dođu u ovaj sud idu u njenu kancelariju, gdje ona stavlja inicijale sudije na predmet, nakon čega je on od pisarne dobijao naredbu da u CMS-u isključi ostale sudije prilikom dodjele.

Odgovarajući na pitanja punomoćnice tužene Dunđer, Račić je izjavio kako je sutkinja Jozak Mađar manuelno raspoređivala predmete sudijama u rad te da on bez naloga predsjednice nije ništa radio. Negirao je da je od uprave dobijao naloge te dodao da je njegova nadređena bila upraviteljica sudske uprave.

Ured disciplinskog tužioca i punomoćnica tužene su na današnjem ročištu uložili više desetina materijalnih dokaza.

Punomoćnica tužene Dunđer je prije početka glavne rasprave zatražila isključenje medija, čemu se Ured usprotivio, a Disciplinska komisija odbila ovaj prijedlog.

Nastavak glavne rasprave je sutra, 21. augusta, kada je planirano saslušanje četiri svjedoka.

Aida Trepanić