Vijest

Ured disciplinskog tužioca će tražiti razrješenje sudije iz Gradačca

19. Augusta 2024.15:10
Ured disciplinskog tužioca je na pripremnom ročištu pročitao tužbu koja, između ostalog, sudiju Općinskog suda u Gradačcu Dragu Čoškovića tereti da je kasnio s izradom presuda u više desetina predmeta koje je u CMS sistemu prikazao završenim, te je najavljeno da će po okončanju ovog postupka biti predloženo njegovo razrješenje.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV).Foto: BIRN BiH

Sudija Ćošković se, prema disciplinskoj tužbi koju je pročitala tužiteljica Dejana Bojanić, tereti da – pored upozorenja i naredbi predsjednika Općinskog suda u Gradačcu – nije postupao prema planu rada o rješavanju predmeta, te je narušio princip rješavanja predmeta po starosnoj inicijativi.

On je, kako je rečeno, prednost u radu dao rješavanju lakših predmeta između 2021. i 2023. godine, kada nije postigao normu sudije, čime je počinio disciplinski prekršaj “neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudije“. Ćošković je u CMS sistemu predmete iskazao završenim, dok je kasnio s izradom presuda u periodu od četiri mjeseca do jedne godine.

Prema drugoj tački disciplinske tužbe, sudija Ćošković se tereti da u pojedinim predmetima nije poduzimao radnje od 2013., čime je počinio disciplinski prekršaj “propuštanje iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća“ (VSTV).

“Ured disciplinskog tužioca predlaže razrješenje dužnosti s funkcije sudije. On je nedostojan sudijske funkcije. Protiv njega je do sada vođeno pet disciplinskih postupaka i sankcionisan je zbog istih prekršaja. Sve ovo utiče na rezultate rada Suda, o čemu će biti govora na glavnom ročištu“, rekla je disciplinska tužiteljica Bojanić.

Jovan Stojanović, punomoćnik Ćoškovića koji nije prisustvovao ročištu, naveo je da se ne može očitovati o navodima tužbe koja je uređena i dostavljena mu tek danas. Zbog toga je zatražio da se ne zaključuje pripremno ročište i da se nastavak zakaže u dogledno vrijeme, do kada će dostaviti odgovor na tužbu i dokaze koje planira provesti.

Stojanović je naveo da se tuženi nalazi u teškom zdravstvenom stanju, kao i da se njihova komunikacija odvija isključivo putem telefona. Naveo je da su mu parnični predmeti na Sudu oduzeti, da radi svega četiri sata, što se može utvrditi iz platnih listi, te predložio neuropsihijatrijsko vještačenje.

Disciplinska tužiteljica Bojanić je odgovorila da je iz dokaza vidljivo da tuženi ne poštuje odluku o radnom vremenu.

Predsjedavajuća Disciplinske komisije VSTV-a Aleksandra Obradović je nastavak pripremnog ročišta zakazala za 10. oktobar, te naredila punomoćniku Stojanoviću da u narednih osam dana dostavi odgovor na disciplinsku tužbu i prijedlog dokaza koje planira provesti.

Jasmin Begić