Vijest

Naredne sedmice izjašnjenje o krivnji optuženog za terorizam

16. Augusta 2024.16:19
U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice zakazano je ročište na kojem će se o krivnji izjasniti Edin Podgora, optužen za terorizam, odnosno što je putem društvenih mreža prijetio napadom.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Ročište na kojem će se Podgora, optužen od Tužilaštva da je putem društvenih mreža emitirao videosnimak u trajanju od nekoliko minuta – u kojem je, uz korištenje hladnog oružja, upućivao prijetnje, poruke antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima”, navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo – izjasniti o krivnji zakazano je za ponedjeljak, 19. august.

Odbrana Mustafe Vrapca, nekadašnjeg uposlenika Tužilaštva BiH koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, iznijet će završnu riječ u petak, 23. augusta.

Vrabac se tereti da je krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva koja služi kao dokaz da je osoba koja je ima ovlašteno službeno lice ove institucije, kao i da je od decembra 2022. do 9. januara 2023. godine, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, u više navrata zahtijevao, a potom i zaprimio nagradu za sebe, kako bi korištenjem svog pretpostavljenog uticajnog položaja posredovao da službeno lice u Tužilaštvu ne izvrši službenu radnju.

Prema rasporedu Suda BiH, naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Bijeljini, Prijedoru, Vlasenici i Srebrenici.

Lejla Memčić