Suđenje

Pudar: Suđenje odgođeno zbog nedolaska braniteljice

14. Augusta 2024.14:47
Suđenje Dejanu Pudaru, koji se tereti za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), odloženo je nakon što se njegova braniteljica Vasvija Vidović nije pojavila u sudnici.

Dejan Pudar. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković je na početku ročišta konstatovala da braniteljica Vidović nije pristupila, nakon čega je optuženi Pudar kazao da mu je ona samo saopćila da neće doći te dodao kako misli da je razlog štrajk.

“Od branioca ćemo tražiti izjašnjenje zašto nije pristupila”, rekla je sutkinja Ćuković, a potom sugerisala optuženom da razmisli o izabranom braniocu.

Dodala je da optuženi ima pravo na blagovremeno suđenje te navela kako su danas pristupili svjedokinja i vještak, a što predstavlja dodatne troškove za Sud.

Optužnica tereti Pudara da je od januara 2014. do kraja novembra 2015. prisvojio 276.222 marake – krivotvoreći račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe, a koja se nisu desila. Prema optužnici, Pudar je, kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima u BHANSA-i, krivotvorio račune pravnog lica “Mrkulić Company d.o.o. Sarajevo”, za navodno pružene usluge BHANSA-e.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. septembar.

Aida Trepanić