Analiza

Advokat tvrdi da je kažnjen sa hiljadu maraka zbog nedolaska na suđenje tokom štrajka

Kompleks pravosudnih državnih institucija. Foto: BIRN BiH

Advokat tvrdi da je kažnjen sa hiljadu maraka zbog nedolaska na suđenje tokom štrajka

12. Augusta 2024.16:41
12. Augusta 2024.16:41
Advokat po službenoj dužnosti iz Bihaća kažnjen je novčanom kaznom zbog nedolaska na ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine, koji je opravdao odlukom Komore o stupanju u štrajk obaveznom za sve advokate ukoliko se ne žele suočiti s disciplinskom sankcijom. Dok u institucijama štrajk smatraju nezakonitim, advokati kažnjavanje kolega smatraju neljudskim.

Tada je sudija za prethodno saslušanje Šaban Maksumić kazao kako je branilac Felić sredinom jula zatražio odgađanje ročišta zbog odluke Advokatske komore Federacije o obustavi rada branilaca po službenoj dužnosti, što Sud nije prihvatio.

Advokat Felić u razgovoru za Detektor kaže kako je on Sud BiH pravovremeno obavijestio da zbog štrajka nije u mogućnosti pristupiti, zbog čega je zatražio i odgodu te dostavio odluku Federalne komore o stupanju u štrajk.

“Da sam otišao, onda bih sigurno disciplinski odgovarao zbog nepoštivanja odluke Komore, ne znam koja bi kazna bila, ali bio bih sigurno kažnjen, to na kraju može i rezultirati isključenjem iz Komore. Moje je da poštujem odluku Federalne komore, ali evo vidite šta poštivanje takve odluke vuče za sobom”, pojašnjava Felić te dodaje da je on o svemu obavijestio Regionalnu komoru Bihać i Advokatsku komoru Federacije.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji, sudija Maksumić je rekao da razlozi nedolaska branioca nisu opravdani te da bi druga stvar bila da je branilac došao i naveo obustavu rada kao razlog.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, sudija ili predsjednik Sudskog vijeća može kazniti novčanom kaznom do 5.000 branioca koji se nije odazvao na uredan poziv suda za glavni pretres i nije opravdao svoj izostanak.

Bekir Gavrankapetanović, predsjednik Advokatske komore Federacije, navodi da je Skupština donijela odluku o obustavi rada te da je nepoštivanje odluka za advokate teži disciplinski prekršaj.

“Smatram da nije bilo osnova da se kazni jer svako ima pravo da obustavi rad ako mu se ne plaća taj rad. I ministri sigurno imaju svoju platu i sudije imaju svoju platu i VSTV ima svoju platu, a jedino advokati po službenoj dužnosti, njima se može ne platiti a tražiti da rade i kažnjavati. Smatram da tu nema nikakve ni ljudskosti, ni logike, ni ničega”, kaže te dodaje da će Advokatska komora Federacije stati iza svih advokata.

Pojašnjava kako Upravni odbor treba donijeti odluku da li će Advokatska komora snositi troškove kazni te dodaje kako ne vidi veliku razliku između nepojavljivanja branioca na Sudu i dolaska, uz obrazloženje da ne može postupati u predmetu zbog odluke o štrajku.

Miodrag Stojanović. Foto: BIRN BiH

Detektor je ranije pisao da Državni sud tvrdi da su isplaćene sve naknade advokatima, koji su početkom augusta stupili u ranije najavljeni štrajk jer nisu bili ispunjeni njihovi zahtjevi, koji se odnose i na isplatu naknada. Kako je tada naveo Sud, advokati više nemaju razloga za daljnju obustavu rada.

Gavrankapetanović kaže da od aprila ove godine Državni sud nije pisao naloge za plaćanje.

Advokat Miodrag Stojanović potvrđuje da su njemu zaključno s martom isplaćena dugovanja.

“Međutim, ja imam još značajan iznos novčanih sredstava gdje sam podnio račune prije dva mjeseca, ali oni još uvijek nisu procesuirani. Znači, nisu odobreni za naplatu, i to stoji tamo, i još uvijek mi to nije plaćeno”, kaže Stojanović, kao i da je potrebno vrijeme sada malo duže za plaćanje od uobičajenog.

Sud BiH nije odgovorio na upit Detektora da li je izrekao novčanu kaznu Feliću.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša navodi kako još uvijek nema informaciju o kažnjavanju branilaca iz ovog entiteta, ali da pojedini sudovi prijete kažnjavanjem. Dodaje kako je većina sudova na stanovištu da se ročišta odlažu te kako se on nada da će vrlo brzo biti riješena situacija u Državnom sudu.

Kaže kako je ovaj sud izašao u javnost sa informacijom da je isplatio kompletan dug prema braniocima, ali kako je moguće da je potrebno još nekoliko dana kako bi sav iznos novca legao na račun u bankama.

“Iz tog razloga se razmatrala opcija da se odmah krene, kao znak dobre volje, s radom u predmetima hitne prirode. Ja ću danas u toku dana biti s kolegama iz Federalne komore i vrlo je vjerovatno da će se zauzeti takav stav da se počne s radom u predmetima koji ne trpe odlaganja, to su predmeti pred Sudom BiH, to ćemo znati u toku dana, kako se stvari odvijaju”, kaže on.

Mrša pojašnjava da će Advokatska komora Republike Srpske stati iza svojih advokata po pitanju pravnog lijeka i eventualne naknade onoga što se bude stavljalo na teret advokatima.

Felić za Detektor kaže da će se žaliti na odluku Suda BiH. Još uvijek ne zna na koji način djelovati u situaciji kada s jedne strane može disciplinski odgovarati, a s druge strane biti kažnjen novčanom kaznom.

Davor Bunoza, ministar pravde Bosne i Hercegovine. Foto: VSTV BiH

Član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Mustafa Šabić je mišljenja kako je neophodno provesti proceduru stupanja u štrajk, koja je propisana Zakonom o štrajku.

“Mora se odrediti minimum procesa rada. Ne mogu država i pravosuđe stati zbog štrajka advokata, znači mora se odrediti neki minimum radnji, radova, koji se moraju raditi čak i u vrijeme štrajka”, kaže i dodaje da se odluke suda moraju poštovati, a da branilac koji je kažnjen ima pravo ulaganja žalbe.

Dodaje da je zakon po pravnoj snazi iznad odluke advokatskih komora te da postoji hijerarhija, a da svi akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza smatra da odluka advokatskih komora o stupanju u štrajk nije zakonita.

“Da bi se krenulo u štrajk, da bi se obustavio rad, prvo se mora sklopiti sporazum o hitnim postupcima koji se ne smiju prekidati za vrijeme trajanja štrajka, pa tek onda da se krene s obustavom na nekim predmetima”, kaže te dodaje kako je on advokatskim komorama i rekao da je velika greška ta što nisu prvenstveno ponudile sporazum i dogovorile koje poslove neće prekidati.

Napominje da se, prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, ne može obustaviti rad a da istovremeno trpi javni red, sigurnost ili treće osobe.

“U ovome slučaju trpe i osumnjičene i optužene osobe, trpe i žrtve ratnih zločina, to je veliki nedostatak, i mi očekujemo danas da će oni donijeti odluku, da će odrediti koji poslovi se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka”, pojašnjava Bunoza.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde je krenulo u proceduru izmjene advokatskog tarifnika, ali da sve ovisi o mišljenju Državnog ministarstva finansija. Dodaje kako Sud BiH ima pravo kažnjavati branioce, a da će se u postupku žalbe utvrditi da li je takva odluka zakonita.

Detektor je ranije pisao da su advokatske komore Federacije i Republike Srpske objavile odluku o organizovanju protesta s obustavom rada i zastupanja advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred Državnim sudom i sudovima u Republici Srpskoj od 1. augusta do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Advokatska komora Republike Srpske traži promjenu tarife o troškovima advokata, što su prošle godine dostavili Ministarstvu pravde Republike Srpske, te da se izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima po službenoj dužnosti.

Obje entitetske advokatske komore stupile su u štrajk zbog neispunjenja zahtjeva da se usvoji prijedlog izmjena odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, koji je upućen Državnom ministarstvu pravde u septembru 2023. te da se izvrši isplata duga naknada i nagrada za rad advokata po službenoj dužnosti pred Sudom BiH.

Aida Trepanić