Vijest

Državni sud tvrdi da su isplaćene sve naknade advokatima

8. Augusta 2024.13:40
Sva dugovanja prema advokatima po službenoj dužnosti – koji su početkom augusta stupili u ranije najavljeni štrajk jer nisu bili ispunjeni njihovi zahtjevi, koji se odnose i na isplatu naknada – izmirena su, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Kako je saopćeno, Sud BiH je u 2024. godini isplatio iznos od ukupno jedan milion i 384 hiljade, od čega su troškovi advokata po službenoj dužnosti iznosili jedan milion i 303 hiljade, a troškovi po osnovu oslobađajućih presuda 80.000 maraka.

Pojasnili su da je Sud BiH, kao što je ranije i najavio, izmirio sve obaveze prema advokatima po službenoj dužnosti, nakon što su sredstva budžeta za 2024. godinu postala operativna.

Dodali su da je 460.000 maraka isplaćeno u prvoj polovini godine kroz raspoloživa sredstva, u okviru operativnih planova tokom privremenog finansiranja, a da je nakon usvajanja budžeta isplaćeno 923.000 maraka.

“Tako je Sud BiH, sa danom 7. august 2024. godine, izmirio sve do sada pristigle obaveze, zbog čega Advokatske komore Federacije BiH i Republike Srpske više nemaju razloga za daljom obustavom rada branioca po službenoj dužnosti pred Sudom BiH”, stoji u saopćenju.

Napominju da Sud ne može uticati, niti je nadležan za izmjenu i dopunu Odluke Vijeća ministara o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH u vidu zatraženog povećanja tarife advokatima.

Detektor je ranije pisao da su advokatske komore Federacije i Republike Srpske objavile odluku o organizovanju protesta s obustavom rada i zastupanja advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred Državnim sudom i sudovima u Republici Srpskoj od 1. augusta, te do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Advokatska komora Republike Srpske traži promjenu tarife o troškovima advokata, što su prošle godine dostavili Ministarstvu pravde Republike Srpske, te da se izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima po službenoj dužnosti.

Obje entitetske advokatske komore stupile su u štrajk zbog neispunjenja zahtjeva da se usvoji prijedlog izmjena odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, koji je upućen Državnom ministarstvu pravde u septembru 2023. te da se izvrši isplata duga naknada i nagrada za rad advokata po službenoj dužnosti pred Sudom BiH.

Na ročištu Nerminu Poriću, optuženom za zločine na području Bosanske Krupe, koje je održano u srijedu, 7. augusta, branilac Edin Felić se nije pojavio, a sudija za prethodno saslušanje Šaban Maksumić je kazao da je branilac Felić sredinom jula zatražio odgađanje ročišta zbog odluke Advokatske komore Federacije BiH o obustavi rada branilaca po službenoj dužnosti.

Sudija Maksumić je na ročištu za izjašnjenje o krivnji ocijenio da razlozi nedolaska branioca nisu opravdani te se pozvao na odredbu zakona koja reguliše nedolazak branioca i predviđa kazne.

Aida Trepanić