Suđenje

Vrabac: Zatražena sankcija za bivšeg uposlenika Tužilaštva BiH

26. Jula 2024.11:44
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo izricanje krivičnopravne sankcije u skladu sa zakonom Mustafi Vrapcu, nekadašnjem zaposleniku ove institucije, koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Kompleks pravosudnih državnih institucija. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Bojana Jolović je navela da je van svake razumne sumnje dokazano počinjenje krivičnih djela koji se optuženom stavljaju na teret.

Tužilaštvo, prema njenim riječima, tvrdi da se službena legitimacija sastoji od službene iskaznice, futrole i značke, a koju je optuženi krivotvorio, unoseći netačne podatke i koristeći svoja službena ovlaštenja.

Jolović je pojasnila da je Vrabac ovo krivično djelo počinio s umišljajem, a što se vidi iz iskaza svjedoka Ante Antunovića, te dodala da su izvedeni dokazi kojima je utvrđeno da je ovo jedina službena legitimacija koja je nedostajala, a što je potvrdila i svjedokinja Denisa Gačanin koja je izjavila da ona je bila nosilac ove legitimacije koju je razdužila prilikom odlaska iz Tužilaštva.

Prema njenim riječima, jasno je da ovu službenu legitimaciju izdaje Tužilaštvo BiH te da je optuženi krivotvorio legitimaciju koja nije u skladu s njegovim ovlaštenjima.

“Potpuno je jasno da u navedenom periodu on ovu radnju nije poduzimao u nekom drugom svojstvu, nego isključivo kao službeno lice. Na ovaj način on je korištenjem svojim ovlaštenja došao u posjed ove legitimacije“, izjavila je Jolović.

Tužiteljica je za krivično djelo “primanje dara” kazala da je bilo važno dokazati pretpostavljeni uticajni položaj optuženog  i da nije važno da li je on imao stvarni uticaj, odnosno je li do posredovanja uopšte došlo.

Osvrnula se na Antunovićev iskaz i kazala da je svjedok stekao utisak da mu optuženi može pomoći jer mu se putem telefonskog poziva predstavio kao istražilac, nakon čega je provjerio broj te utvrdio da je riječ o službenom broju Tužilaštva.

Posebnim istražnim radnjama, kako je pojasnila, Tužilaštvo je dokazalo da se optuženi, nakon prethodnih dogovora, u januaru 2023. susreo sa svjedokom, kada je zaprimio dar od njega u vidu novca u iznosu od 20 hiljada maraka, te da činjenica da postupak protiv Antunovića nije postojao.

“Potpuno je jasno da je Anto Antunović stekao utisak da je optuženi sposoban i da ima uticaj da se navodni predmet u Tužilaštvu ne pokrene“, navela je Jolović te predložila da Sud optuženom izrekne krivičnopravnu sankciju u skladu sa zakonom.

Vrabac se tereti da je u periodu od 7. februara 2019. do 11. jula 2022. u službenim prostorijama Tužilaštva BiH, u svojstvu rukovodioca Odsjeka za opće poslove, krivotvorio službenu legitimaciju Tužilaštva koja služi kao dokaz da je osoba koja je ima ovlašteno službeno lice ove institucije.

Prema optužnici, Vrabac je od decembra 2022. do 9. januara 2023. godine, svjestan svojih protivpravnih radnji, s ciljem pribavljanja imovinske koristi, u više navrata zahtijevao, a potom i zaprimio nagradu za sebe, kako bi korištenjem svog pretpostavljenog uticajnog položaja posredovao da službeno lice u Tužilaštvu ne izvrši službenu radnju.

Iznošenje završne riječi Odbrane zakazano je za 23. august.

Aida Trepanić