Vijest

Državni sud osporio Dodikove izjave o namjernom gašenju klima

18. Jula 2024.16:10
Sud Bosne i Hercegovine izdao je saopštenje u kojem je naveo da se sedmicama suočavaju sa slabim radom klima u svojoj najvećoj sudnici te da su tražili njeno popravljanje od Službe za zajedničke poslove institucija BiH, čime je osporio izjave Milorada Dodika da su klime ugašene samo u njegovom slučaju, kao čin “poniženja“. Eksperti za dezinformacije kažu da je saopštenje dobra ideja jer osporava jedan od dezinformacijskih narativa koje Dodik često izgovara.
sudnica Suda BiH
Sudnica 6 Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Na konferenciji za medije koju je održao u Istočnom Sarajevu odmah nakon jučerašnjeg ročišta, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se požalio da su u sudnici namjerno isključili klimu te upitao “zašto na takav način ponižavaju RS”.

“To su jedne potpuno nehumane okolnosti i uslovi u kojima smo mi dovedeni bez klimatizacije, da sjedite tamo u zatvorenom i blindiranom prostoru. O čemu se ovdje radi, zbog čega to radite i zašto ponižavate Republiku Srpsku do te mjere”, naveo je Dodik.

Iz Suda BiH su se na Dodikove tvrdnje oglasili saopštenjem, kako su naveli, s ciljem pravilnog informisanja javnosti, te su pojasnili da je klimatizacija problem s kojim se Sud suočava već duže vrijeme.

“Već duže vrijeme Sud Bosne i Hercegovine ima probleme s hlađenjem najveće sudnice u Sudu. Svi dosadašnji napori da se isti riješi ostali su bez uspjeha. Uz teške uslove rada u sudnici, suočavamo se i s osudom javnosti i negativnim medijskim istupima sudionika u postupcima koji se vode u sudnici 6, uz tvrdnje da se tendenciozno isključuje hlađenje u navedenoj sudnici za određene postupke”, stoji u saopštenju Državnog suda.

Adresa za žalbe na neuslovnost rada, ne samo sudija već i osoblja Suda, je Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, pojašnjavaju u Sudu BiH i dodaju da Odjel za podršku pravosudnim institucijama obavlja poslove održavanja objekata i infrastrukture za potrebe Državnog suda.

Nadležni u Sudu BiH su, kako je navedeno u saopštenju, obavještavali Službu za zajedničke poslove institucija u više navrata u vezi s klimatizacijom.

“Sistem ne funkcioniše već neko vrijeme, što je još više izraženo tokom visokih temperatura u BiH“, stoji još u saopštenju.

Na upit Detektora da li su reagovali na upozorenja iz Suda o problemima s klimatizacijom, iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH nisu odgovorili.

“Tačno je da u sudnici 6 ne rade klime. Ja sam nedavno branio u predmetu ‘Bobar banka’, kada je u toj istoj sudnici boravilo 40 ljudi. Zaista bude vruće, doslovno pakao. Sudija je donio odluku da skinemo toge. Eto koliko je vruće“, kazao je advokat Vlado Adamović.

Priča o lošoj klimatizaciji samo je još jedna od varijanti sličnih tvrdnji o prijetnjama sigurnosti Milorada Dodika prilikom dolaska u zgradu Suda BiH, navodi urednik portala Istinomjer Dalio Sijah.

“Pažnju javnosti također izazivaju i svi oni koji dolaze pred Sud BiH kako bi podržali Dodika, među kojima se nalaze politički predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti sa svih nivoa, a nerijetko su prisutni i organizovani dolasci simpatizera iz drugih bh. gradova. Istinomjer je u više navrata pisao o zamjeni teza i tvrdnjama da je suđenje Miloradu Dodiku suđenje ‘srpskom narodu i RS-‘ ili ‘institucijama RS-a’, što je netačno i ne odgovara optužnici“, kazao je Sijah.

Dodik koristi i pojavljivanja pred Sudom za svojevrsnu predizbornu kampanju, uzimajući u obzir da se za nekoliko mjeseci održavaju lokalni izbori u BiH, dodao je Sijah.

Državno pravosuđe ranije je dvojici istaknutih javnih ličnosti zabranjivalo da komentarišu suđenje u kojem su optuženi, ali takvu zabranu nisu još uvijek tražili za Dodika, koji prije i nakon svakog suđenja vrijeđa sudije i tužioce te daje komentare o svjedocima, o čemu je Detektor ranije pisao.

U najmanje dva ranija slučaja gdje su optuženi davali slične komentare, Tužilaštvo BiH je tražilo a Sud izrekao zabranu optuženima da istupaju u javnosti, između ostalog, i zbog uticaja na medije i ometanje rada pravosuđa i narušavanja ugleda državnih pravosudnih institucija.

Iz Državnog tužilaštva nisu odgovorili na više upita zašto takav zahtjev nisu imali i nakon istupa Dodika. Na uvjete u sudnici žale se i Odbrane, čija se ročišta zakazuju u velikoj sudnici.

Dodik je optužen s Milošem Lukićem, bivšim vršiocem dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, da su od 1. do 9. jula 2023. u Banjaluci – svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a – preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Admir Muslimović