Vijest

Uložena žalba na oslobađajuću presudu Aleksandru Džombiću

17. Jula 2024.09:52
Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu bivšem predsjedniku Vlade RS-a Aleksandru Džombiću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.
Džombić i branilac tokom izricanja presude. Foto: BIRN BiH

Ovo je za Detektor potvrđeno iz Tužilaštva, uz napomenu da je žalba podnesena prije nekoliko mjeseci, u zakonskom roku.

“Žalba je uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakona, te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, navodi se u dopisu Tužilaštva.

I Džombićev branilac Zoran Bubić potvrdio je da je upoznat da je žalba uložena, te dodao i da je Odbrana poslala odgovor na istu.

“Koliko sam upoznat, Vrhovni sud još uvijek nije zakazao sjednicu na kojoj će biti razmatran ovaj predmet. To se može desiti u narednih nekoliko mjeseci, a možda ćemo da čekamo i duže vrijeme. Inače, kada je riječ o ovom slučaju, vidjeli smo iz medija da je preduzeće ‘Alumina’ vratilo kredit koji je podigla ‘Energolinija’, a mi smo tokom kompletnog suđenja insistirali da je ‘Alumina’ imala status jemac-platac, što se sad dokazalo kao tačno”, rekao je Bubić za Detektor.

Prema njegovim riječima, povrat kredita pokazuje i da nema štete u ovom slučaju.

Bivši premijer Republike Srpske Džombić je u oktobru prošle godine prvostepenom presudom oslobođen optužbe da je zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja, prilikom dodjele kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) zvorničkom preduzeću “Energolinija”, uz obrazloženje da su neutemeljeni navodi optužnice.

U optužnici protiv njega se navodi se da je “Energoliniji” 2012. godine dodijeljen kredit od 19,4 miliona KM, koji nikada nije vraćen.

Džombić je u tom periodu obavljao funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske, te predsjednika Skupštine akcionara IRB-a.

Prema navodima Tužilaštva, Džombić je u tom slučaju vršio pritisak na rukovodstvo IRB-a da se “Energoliniji” dodijeli sporni kredit iako spomenuta firma u tom trenutku nije ispunjavala uslove za njegovo dobijanje.

U međuvremenu je IRB svoja potraživanja koja su proistekla iz ovog kredita, zajedno sa ostalim potraživanjima vrijednim 180 miliona maraka, prodala preduzeću “Standard računovodstvene usluge”, a koje se nalazi u vlasništvu poznatog advokata iz Bijeljine Miloša Stevanovića.

Đorđe Vujatović