Suđenje

Bužimkić i ostali: Nisu se vratili nakon napada na Ćojluk

15. Jula 2024.15:09
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da se neki vojnici nisu vratili prilikom povlačenja u julu 1995. i da se poslije pričalo da su zarobljeni.
Senad Bužimkić (desno). Foto: BIRN BiH

Dragan Nešković kazao je da je, kao pripadnik Prve semberske brigade, upućen na krupsko ratište s drugim saborcima. On je rekao da je linija bila na lokalitetu Ćojluk i da je 10. jula Armija BiH pokrenula napad.

Svjedok je rekao da su započeli povlačenje kada im je nestalo municije i da je tada u komandnom rovu vidio Vasilija Jovića iz svoje jedinice.

“Lično sam ga zvao. Skamenio se, ne reaguje na priču“, prisjetio se Nešković, dodajući da je poslije čuo da je Jović zarobljen.

On je naveo da na tom mjestu nije bilo pucnjave, nego dalje – kod linije. Kazao je da je od saboraca čuo da je i Rajo Mitrović bio živ prilikom povlačenja. Tijela Jovića i Mitrovića, kako je rekao, kasnije su razmijenjena.

Na pitanja branioca Hamdije Veladžića, Nešković je rekao da nije svojim očima vidio zarobljavanja.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, bili su pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Bogdan Šaponja kazao je da je bio komandant bataljona u Drugoj krupskoj brigadi i da je 10. jula čuo da je pao mostobran. On je rekao da je saznao da su iz njegove brigade na Ćojluk otišli Borislav Aničić, koji je bio kuvar, i Branko Krnetić, koji je vozio sanitet.

“Otišli su na Ćojluk sanitetom koji je bio vidno označen. Šta se dalje dešavalo, to ne znam… Priča je bila da su zarobljeni“, rekao je Šaponja.

On je na pitanja optuženog Bužimkića potvrdio da je put prema Ćojluku vrlo težak i ima uspon. Bužimkić je svjedoka pitao da li se dvojici vojnika u sanitetu moglo nešto drugo desiti osim onoga što se navodi u optužnici, ali nije dozvoljeno da svjedok nagađa.

Suđenje se nastavlja 16. septembra.

Marija Taušan